torstai 7. huhtikuuta 2016

Perunan idätystä



Nyt on se aika keväästä, kun puutarhuri laittaa siemenperunat itämään. Laitoin Marjamäen isännän asialle ja hän toikin säkillisen siemenperunoita. Lajikkeena on vanha tuttu ja hyväksi todettu siikli. Perunanviljelys on ollut aina vahvasti mukana puutarhassani, silloin jo, kun aloittelin omaa taivaltani Marjamäen tilalla yli 10 vuotta sitten. Ensitöikseni hain isännän lapion ja kaivoin itselleni pienen ryytimaan, jonne kasvatin ensimmäiset perunani. Vuosi vuodelta kasvimaani laajeni ja laajeni, kunnes lopulta päädyin helppohoitoiseen laatikkoviljelyyn.


Kasvimaani laatikoissa

Käännettäessä vielä historian lehtiä taaksepäin, en yhtään ihmettele, miksi perunan viljelys on lähellä sydäntäni. Lapsuusajan vietin mummulassani, käytännössä perunamaan vieressä. Mummu oli innokas perunanviljelijä vielä vanhanakin. Hän jatkoi viljelystä niin kauan kuin kuokka ja ämpäri pysyivät kädessä, joten viljelyn loppuminen olikin kova paikka hänelle. Sain vierestä seurata mummun touhuja pellolla ja isompana tyttönä osallistuin itsekin pellon hoitoon. Parasta siinä oli tietenkin loppukesä, kun mummun kanssa nostettiin ensimmäisiä uusia perunoita. Omasta maasta nostetut perunat maistuvat edelleen niin hyviltä!

Tutkin hieman enemmän perunankasvatus vinkkejä netistä ja löysin todella kattavan sivun,  Kotipuutarhurin perunaopas  josta löytyy ohjeita perunan viljelykseen idättämisestä alkaen. Itse sain hyviä vinkkejä jo pelkästään idätykseen.
Tässä muutama sieltä poimittu vinkki perunanidätykseen
  • siemenperunat kannattaa hankkia heti huhtikuussa, kun ne saapuvat kauppoihin, jotta pystyt hallitsemaan idätystä
  • pidä perunat kuivassa, kosteassa tilassa niihin kehittyy taudinaiheuttajia
  • lämpötila vaikuttaa itämisnopeuteen (huoneenlämmössä itäminen kestää 2-3 viikkoa, ulkovarastossa jopa 1,5 kuukautta)
  • idätys vaatii PALJON valoa, pimeässä iduista tulee pitkiä ja honteloita

Omat siemenperunat laitoin kahteen hedelmälaatikkoon keittiössä nököttävään kasvihuoneeseen. Siellä ne saavat valoa ja lämpöä, joten parin, kolmen viikon kuluttua olisi tarkoitus laittaa ne maahan, mikäli ilmat suosivat.

Ilokseni huomasin, että pikkumieskin oli kiinnostunut äidin perunoiden idättämisestä, sillä löysin yhden perunan olohuoneemme sohvalta. Ehkä hänelläkin on se geeneissä, äidiltä peritty pottugeeni, heh!
Pikkupuutarhurini "istuttamassa" kevätvuohenjuurta, arvatkaapa olinko juuri kylvänyt tuohon ruusupapua.
Itselleni tuo puutarhaharrastus kumpuaa jo lapsuudesta perunamaan vieressä vietetyistä ajoista. Ja pienessä mielessäni toivonkin, että jälkikasvunikin innostuisi siitä, ainakin merkit ovat lupaavat, kun katselen tätä muutama vuosi sitten otettua keväistä valokuvaa!

9 kommenttia:

  1. Olen antautunut perunan kasvatukselle, mulla on perunoita montaa sorttia, hyvin maatiaisiakin. Koen että perunani kannattavat talouttamme koko talven ja olen siitä hyvin ylpeä, vallankin viime kesän jälkeen kun oli huono vuosi kommuunimaalla! Omat perunani kasvoivat komeasti! Ensi keväänä perunat pääsevät taas muhevaan multaan ja vanhaa kantaa olevat potut jatkavat elämää. Perunan kasvatus on kulttuuriteko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla, että joku muukin on innostunut pottuilusta. Omat viljelykseni taitavat olla vielä pientä verrattuna sinun touhuihin. Riippuu paljon kesästä, tuleeko hyvä satovuosi.

      Poista
  2. Minä en kasvata perunaa ,vaikka asun sellaisessa paikassa että peruna maalle olisi kyllä tilaa, ongelma onkin ,että missä niitä säilyttäisin ,kun ei ole mitään viileää tilaa.
    Olen sun blogissa luultavasti ensimmäistä kertaa. Ois niin kiva jos haluaisit tulla vasta vierailulle Aurinkokujallekkin + osallistu arvontaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istutan sen verran perunaa, että se riittää muutamaksi kuukaudeksi syötäväksi. Kellari olisi kyllä haaveissa.

      Poista
    2. Pitääkin tulla poikkeamaan aurinkokujalla, jos vaikka olisi arpaonnea!

      Poista
  3. Perunan kasvatuksesta en ymmärrä mitään, vaikka mies sitä kerran yhdellä pellolla kasvattikin. Tuon pieni, ihana apulainen on selvästikin onnellinen multasormi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunaa on helppo kasvatettava. Viime vuonna kasvatin sitä onnistuneesti ämpärissä. Pienellä puutarhurillani on jokin hyvän onnen multasormi, sillä yleensä hänen kasvattamat taimet kasvavat parhaiten.

      Poista
  4. Ihana ja helppohoitoinen kasvimaa. Itse kasvatan myös kasvulaatikossa osan ja perunaa olen kasvattanu tähän asti pylväässä. Mutta nyt mietinnässä josko laittas johonkin muuhunkin perunaa ja porkkanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mummeli, olenkin pyrkinyt pitämään mökkipuutarhan todella helppohoitoisena pitkän välimatkan vuoksi. Ajattelin, tänä vuonna laittaa perunaa myös ämpäriin sekä istuttaa muitakin vihanneksia ruukkuihin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!