maanantai 18. huhtikuuta 2016

Normaali puutarhurin päivä

 
 
Eilinen päivä täyttyi aamusta iltaan puutarhahommista. Ulkona olikin ankea sateinen ilma, joten sain aikani kulumaan sisähommissa, oli testejä, pesemistä, istututusta, kylvötöitä, askartelua...
 
 Sormeni sain tahrittua mustiksi, mutta tällä kertaa musteella. Innostuin askartelemaan kesäksi nimikylttejä kasvimaatani varten. Yleensä kiireessä tulee iskettyä vain keppejä rivien merkeiksi ja sitten taimien noustessa saakin ihmetellä mitä tulikaan kylvettyä.
 
 
 
Biltemasta tuli joskus hankittua tällaisia puisia sytykkeitä, joita olen käyttänyt merkkitikkuina puutarhassa. Niihin on helppo kirjoittaa tussilla ja eikä haittaa jos ja kun menevät hukkaan kesän aikana. Tänä vuonna innostuin leimailemaan niihin tekstit.
 
 
Sitten siirryin pesupuuhiin. Varastosta löysin läjän likaisia vanhoja muoviruukkuuja, jotka ovat ihan käyttökelpoisia pesun jälkeen. Kohta näitä purkkeja  tarvitaan, kun pääsen jälleen koulimaan venähtäneitä taimiani.
 
 
Testi nro 1 turvepelletti
Pesu-urakan jälkeen palasin siistiin kylvöpuuhaan. Varaston siivouksen yhteydessä löysin ilokseni vanhan turvepelletti- setin kasvihuoneineen, jota en muistanut enään omistavani. Matkan varrella siitä oli hukkunut jo muutama pellettikin,  joten päätin ottaa sen nyt käyttööni. Samalla testaan, miten tällainen pellettisysteemi käytännössä toimii.
 
Testin tulos: Nopeaa, siistiä puuhaa sotkukammoisille! Täytyykin todeta siistin kylvöpuuhan jälkeen, ettei multaa lennellyt joka puolelle eikä sormetkaan suttaantuneet (vaikka se ei minua haittaakaan).
 
 
 Testi nro 2, altakastelumatto.
Päivä jatkui toisen testin merkeissä. Ehdin jo alkuviikosta hankkia tällaisen altakastelumaton, mutta en ehtinyt tutkia sitä sen paremmin, joten iltapäivässäni oli juuri sopiva hetki sen testaukseen. Matosta oli helppo leikata saksilla sopivan kokoinen pala taimilaatikon pohjalle, sitten vain purkit matolle ja vettä perään, helppoa.
 
Testin tulos päivän jälkeen: purkit tasaisen kosteat ja matto sopivan nihkeä. Yhteenvetona totean maton toimivan loistavasti, eikä hintakaan ollut huima (3,50 € Tarhatuote).
 
 
 Iltapäivällä pääsin vielä istutuspuuhiin orvokkien parissa. Nämä keväiset ihanuudet istutin lyhtyjen sisälle suojaan kylmältä, koska öisin saattaa olla vielä koviakin pakkasia.
 
Illalla huomasin vielä eläväni puutarhakuplassani, sillä selailin kirjastosta lainaamiani puutarhakirjoja sohvalla ja haaveilin ruukutuspöydästä.
 
Siis ihan normaalia puutarhurin elämää, vai onko tämä normaalia? Tunne on samanlainen kuin pienenä tyttönä hevoskärpäsen pureman saaneena. Silloin päivät täyttyivät hevosista. Puutarhakuume on kausittaista (onneksi), se nousee aina keväisin, kun ensimmäiset siemenluettelot tipahtelevat postilaatikkoon ja huipentuu loppukesän kukkaloistoon sekä syksyn sadonkorjuuseen.Talven aikana se kytee polttavana odottamassa kevättä.
 
 Olenkin tullut siihen tulokseen, ettei tämä ole vain pureman aikaansaama kuume, vaan tämä on elämäntapa. Elämää tulee seurattua puutarhurin silmin monessa tilanteessa ja paikassa.
Normaalia tai ei, mutta se on ihanaa!
 
Mukavaa viikonalkua muille puutarhahöperöille!
 
 

8 kommenttia:

 1. Aivan oikein ja hyvin sanottu. Puutarhurointi on niin monelle elämäntapa ja sen myötä saa kokea niin paljon positiivisia ja mukavavia hetkeä, niitä tässä nyt erikseen mainitsematta.
  Kastelumatto on hyvä apu tarhurille ja samoin varmaan nuo turvepelletit. Jälkimmäisistä minulla ei tosin ole kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan parissa saattaa vierähtää koko päivä, ihan huomaamatta. Pelletit ja kastelumatto ovat uusia tuttavuuksia, joita piti kokeilla ja toimivatkin loistavasti.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen tuo kastelumatto, jos se vielä toimiikin! Kiva vinkki askarrella nimitikkuja leimasimilla :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matto ollut testissä nyt reilun viikon verran ja täytyy myöntää, että helpottaa kastelua ja pitää purkit kosteina, suosittelen.

   Poista
 3. Onpas hienot nimikyltit, hauska idea! Mulla odottelis täällä erä taimia suurempiin ruukkuihin siirtoa, voi sitä sotkun määrää taas. Eikä oikein ulkonakaan vielä voi sitä hommaa suorittaa, kun on niin tosi kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koulinta on ikävä kyllä sotkuista puuhaa, jota tekisi mieluusti ulkosalla 😃

   Poista
 4. Näppärät ja nätit nimikyltit!
  Leppoisaa huhtikuun loppua puutarhurille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Susanna Mantelilaaksosta! Tykkään näpertelystä, inspiraation iskiessä on pakko tehdä kaikenlaista. Vielä voi ottaa leppoisasti, ennen kuin ulkopuuhat vie kaiken energian.

   Poista

Kiitos kommentistasi!