perjantai 1. huhtikuuta 2016

Huhtikuussa

HuhtikuussaPuutarhassa

 • nyt on viimeinen hetki, ellei jo liian myöhäistä peittää havukasvit, jäinen maa ja auringonpaiste ovat vaarallinen yhdistelmä nuorille havupuille.
 • siivoa puutarhavaja, kellari tai varasto, pienen inventaarion jälkeen olet selvillä mitä tarvitsee vielä hankkia kevääksi; ruukkuja, työkaluja, lannoitteita yms.
 • huolla ruohonleikkuri, pese, tarkista terät, vaihda öljyt, tulppa, suodattimet tai kokeile lähteekö se edes käyntiin. Huollettu ja  toimiva leikkuri on mukava ottaa käyttöön, kun sen aika on.
 • leikkaa pensaita sekä puita, leikkaus pitää suorittaa ennen silmujen avautumista
 • levitä kevätruiskute hedelmäpuille, ruiskuta puut leudolla ilmalla ennen silmujen puhkeamista
 • tee keväthuolto kasvihuoneelle; pese lasit, poista kuolleet kasvit, vaihda tarvittaessa mullat, laita kaikki valmiiksi odottamaan kevään ensimmäisiä asukkeja varten
 • siisti pihaa, kerää lumen alta paljastuneet roskat pois, nurmikon kuivahtaessa voit haravoida nurmialueita kevyesti.
 • Seuraile kevään etenemistä, lintujen kevätmuuttoa sekä pesäpuuhia, tarkkaile milloin ensimmäiset kukat avautuvat leskenlehtiin taikka lumikelloihin.Sisällä

 • aloita tai jatka esikasvatusta, nyt on aika laittaa tomaatit, yrtit, samettikukat ym. multaan. Lue siemenpussista esikasvatusajat sekä muut ohjeet huolella
 • aloita sisäkasvien lannoitus. Mikäli vaihdoit mullat viime kuussa, aloita varovaisesti lisälannoitus.
 • hanki tai tee itse taimipotteja, sanomalehdestä, jugurttipurkeista tai maitotölkeistä, sillä kohta purkkeja tarvitaan paljon koulinnan vuoksi


Muualla


 • Nyt on se aika vuodesta, kun ympäri Suomea on puutarha-alan messuja. Ota kaveri kainaloon ja viettäkää mukava päivä messuilla. Siellä saat uusia ideoita puutarhaan ja muista hyödyntää mahtavat messutarjoukset. Äläkä unohda kameraa kotiin!

 
Vedä välillä happea, vaikka tämä on kiireisin kuukausi puutarhureille, niin puuhaile omaan tahtiin nauttien omista tekemisistäsi puutarhassa, äläkä stressaa!
 

12 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiva kuulla, nyt vain hihat heilumaan ja ulos töihin!

   Poista
  2. Maa niin jäässä täällä viimeöisen useamman asteen pakkasen jäljiltä, ettei auta hötkyillä. Ja lunta on vielä ja jäitä :)
   Ties miten mones flunssa tänä talvena jo menossa ja pitää rauhallisena.Onneks ei tätä kautta pitäisi tarttua flunssa :)

   Poista
 2. Kaikkea kivaa kevät täynnä! Paitsi ikäviä myyräntöitä tulee joskus esiin!

  Iloista ja aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna ei ole minun puutarhassa näkynyt myyrät kasoja (toistaiseksi). Päivien pidentyessä alkaa kilpajuoksu auringon kanssa, puuhaa riittää aamusta iltaan.

   Poista
 3. Hyvä muistilista. Ja messukaverikin on jo hankittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, keväällä on niin paljon muistettavaa. Me lähdemme koko perheen voimin messuille pyörimään, ehkä pikkumieskin löytää sieltä mielenkiintoista katseltavaa työkoneista.

   Poista
 4. Kiitos vinkeistä, tuo omenapuiden kevätruiskutus unohtuu aina tekemättä. Josko nyt muistais :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu minullakin. Olen jo suosiolla lopettanut ruiskutukset, koska myöhästyn aina sen levityksestä. Elän pihlajamarjakoin armoilla!

   Poista
 5. Kiitos muistutuksista. Kevätruiskutukset onkin tehtävä heti kunhan ei enää ole noita yöpakkasia.

  VastaaPoista
 6. Ruiskutus ajankohdassa pitääkin olla kärppänä, se menee helposti liian pitkäksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!