sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Ihanat orvokit


*blogiyhteistyö Hong Kong Suomi 
 
  Voisi sanoa, että orvokki on kevään pelastaja. Mikään muu kesäkukka ei vielä pärjää ulkona kylminä pakkasöinä orvokin lailla. Se menestyy niin valossa kuin varjossakin, eikä se ole moksiskaan jos kohdalle osuu rankkasade. Uskollisesti se nostaa vartensa ylös vaikka puutarhuri olisi unohtanut sen kastelun päiviksi. Se tyytyy vähään hoitoon, silloin tällöin kuihtuneiden kukkien poisto virittää sen muodostamaan lisää nuppuja tarhurin iloksi. Sekä loppukesällä alas leikattuna se saattaa  innostua kukkimaan uudelleen. Ja syksyn tullen, se taitaa olla niitä viimeisiä kukkijoita, jotka ilahduttavat sitkeydellään. Voiko täydellisempää kukkaa ollakkaan?

Orvokit ovat niitä kevään ensimmäisiä kukkia, joiden kanssa päästään fiilistelemään alkavaa puutarhakautta. Miten onkaan ihanaa päästä taas istutuspuuhiin pitkän talven jälkeen. Mikään ei lyö vertoja sille, että voi ulkona sutata mullan kanssa ihan rauhassa, eikä haittaa vaikka maahan tippuisi multakokkare jos toinenkin. Tätä ollaan niin odotettu!
 

Tällä hetkellä orvokkikauppa käy kiivaana puutarhamyymälöissä, joten niiden valikoimakin on siis parhaimmillaan. Minäkään en malta olla hankkimatta näitä kevään ihanuuksia, joten suuntaan askeleeni Honkkarin myymälään, josta hankin tuttuun tapaan kevään ensimmäiset orvokkini. Hong Kongin orvokkivalikoima kattava, sieltä löytyy varmasti jokaiseen makuun orvokkia. Värejä on paljon; sinistä, lilaa, valkoista, keltaista sekä niiden sekoituksia. Tässä kohtaa ajatukseni katkeaa, enkä osaa päättää mitä väriä valitsisin, haluaisin ne kaikki.

Hong Kongin orvokkien viljelystä vastaa Kälviäläinen Järvelän puutarha, joka toimittaa kaikkiin Honkkareihin kotimaista orvokkia. Kotimaisuus on minulle yhtä tärkeä kriteeri yhtälailla kasvien kohdalla kuin ruuankin suhteen. Myös laatu on yksi tärkeimmistä valintaa vaikuttavista tekijöistä, se tosin täyttyy näiden orvokkien kohdalla kiistatta.
 
 Ilman orvokkeja pihani olisi melko väritön. Senpä vuoksi istutan niitä runsaasti ovenpieleen ilahduttamaan sen ohitse kulkijoita. Onkin ihanaa palata takaisin kotiin, kun ensimmäisenä vastassa ovat iloiset orvokit. Samalla ohi kulkiessani tulee hoidettua päivän kukkaterapia, vähän nyppimistä, kastelua ja ihastelua. Tämähän on vasta alkua, onneksi!
 Vaikka orvokki-huuma on varsin nopeastikin ohimenevää, haluan nauttia näistä ihanista kevään lapsukaisista nyt täysin rinnoin. Kevääni on nyt pelastettu!
 
Oletko sinä jo hankkinut kevään ensimmäiset orvokit?
 
*kaupallinen yhteistyö Hong Kong Suomi
 

 
Mukavaa alkavaa viikkoa!
 
 
 
Mari Marjamäki

  
 

16 kommenttia:

 1. Enpä tiennytkään, että Honkkarin orvokit ovat kotimaisia. Hieno juttu. Sieltä minunkin aika usein niitä tulee ostettua. Tänä vuonna en ole vielä yhtään orvokkia hankkinut, mutta luultavasti heti vapun jälkeen niin tapahtuu.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaisuus on nykyään ihan huippu juttu, niin kukkienkin kohdalla. Jos tarjolla on kotimaista, niin yleensä päädyn valinnassani siihen.
   Mukavaa Vapun odotusta!

   Poista
 2. Onpa tosiaan hieno juttu, että Honkkarin orvokit ovat kotimaisia - kotimaisuus on ostopäätöstä tehtäessä tärkeä kriteeri! Orvokkeja ostin myös ja ovat menossa amppeliin, kunhan ne kerkiän vain laittamaan amppeliin, sinivalkoisia kuten aina :D.

  Iloista Vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaisuus ilahduttaa myös orvokkien kohdalla. Sinivalkoinen yhdistelmä toimii aina 😊
   Iloista vappua myös sinulle!

   Poista
 3. Minulla on jo hankkittu, sisääntulon ruukkuihin:) Kuuluvat ehdottomasti kevääseen

  VastaaPoista
 4. Orvokit ovat suloisia ja hankin niitä myös keväällä aina narsissien kanssa yhtä aikaa. Kestävät melkeinpä läpi kesän, kunhan muistaa lannoittaa ja nyppiä kukkavarsia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit ovat yllättävän kestäviä, kukkivat tosiaan koko kesän. Eivätkä vaadi paljon hoitoa.
   Iloista vappua!

   Poista
 5. Orvokit ovat tosi nättejä,tykkään itsekin. Oikein hyvää vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit ovat ihania, niitäkin on nykyään melkein kaikissa väreissä.
   Iloista vappua myös sinulle!

   Poista
 6. Orvokit hankittu, ja Honkkaristapa tietenkin:) Aikoinaan poikani oli lukiosta päästyään Honkkarissa töissä, muutamat kesätyöt siihen päälle ja puutarhamyymälässäkin usein alkukesän, istuttelivat äitienpäiväksi lasten ja isien kanssa orvokkeja, jotenkin Honkaarista on tullut minulle noiden muutaman vuoden takaisten aikojen jälkeen tärkeä puutarhakauppa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että olet löytänyt Honkkarin puutarhamyymälän vakipaikaksesi poikasi avustuksella :)
   Tulevana viikonloppuna jälleen istutetaan äitienpäivä-orvokkeja äideille. Siitä on tullut mukava tapahtuma kevääseen.

   Poista
 7. Minä olen innostunut orvoksikin vasta kypsemmällä iällä. Voiko niitä leikellä pitkin kesää, kun kasvavat aika moisiksi hujopeiksi jossain vaiheessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit jakavat mielipiteitä, vuosi vuodelta tykästyn niihin entistä enemmän.
   Orvokit venahtavat jossain vaiheessa kesää pituutta melkoisesti, niitä voi leikkaamalla siistiä. Itse siirrän orvokit kesäkukkien tieltä varjoisaan paikkaan loppukesäksi. Ne pysyvät yllättävän hyvinä varjossa ja kukkivat syksyyn saakka.

   Poista
 8. Orvokeista mäkin tykkään, ne onneksi menestyvät mullakin.
  Ostin tässä muutaman, mutta en ole laittanut vielä purkkiin enkä maahan.
  Nuo ovat ihanan värisiä.

  VastaaPoista
 9. Wonderful flowers, beautiful photos.
  Have a nice weekend
  Greetings from Lisbon
  Maria from
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!