perjantai 20. huhtikuuta 2018

Perunan idätystä

*blogiyhteistyö Hong Kong Suomi
 

 Perunalaatikoiden luona on ollut vilskettä heti niiden saavuttua Hong Kongin puutarhamyymälöihin. Itsekin kävin heti nappaamassa oman pussukkani ensimmäisten joukossa. Tässä kohtaa minun ei tarvitse pohtia ja pyöritellä eri lajikevaihtoehtoja mielessäni, vaan valitsin hyväksi ja herkulliseksi todetun lajikkeen vuosien kokemuksella, eli siiklin. Siiklin lisäksi valikoimissa oli suosittua Timo- sekä herkulliseksi kehuttua Annabelle-perunaa. Tässäkin kohtaa kannattaa satsata hyvään siemeneen, mikäli mielii saada hyvää ja runsasta satoa ilman tauteja. Hong Kongin siemenperunat ovat HZPC Kantaperunan tuottamia kotimaisia sertifioituja perunoita, joiden laatu on moitteetonta.
Perunat ovat niitä ensimmäisiä hyötykasveja, jotka saapuvat myymälöihin lumen peittäessä vielä maan. Kollegani kysyikin, että mihin ihmeeseen asiakkaat niitä ostavat maan ollessa vielä jäässä, joten valaisin hieman asiaa. Eli tässä kohtaa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, mikäli haluaa saada aikaista satoa. Ja sen vuoksi perunat kannattaa idättää ja laittaa mahdollisimman ajoissa maahan. Itse pyrin saamaan perunat maahan vapuksi, edellyttää toki että maa on sulanut. Perunaa idätetään viileässä 10-15 asteessa, jolloin idätysaika on noin kuukausi. Huoneenlämmössä idätys on huomattavasti nopeampaa, siihen kuluu noin pari viikkoa. Eli siemenperunani pitäisivät olla juuri sopivasti istutuskunnossa vapuksi.
Tärkeintä idätyksessä on valo ja sitä pitää olla runsaasti. Tärkeää on myös huolehtia, että paikka olisi kohtalaisen kuiva.  Mikäli valoa ei ole tarpeeksi, kasvattaa peruna pitkiä valkoisia ituja, joita yleensä löytyy tähän aikaa kosteassa jääkaapissa olevista ruokaperunoista. Nämä pitkät ja hentoiset idut napsahtavat todella helposti rikki istuttaessa. Täydellisesti idätetyistä perunoissa kasvaa pieniä vihreitä lehtiä ja siihen pyritään.
Oma idätyslaatikkoni somistaa olohuonettamme telkkarin vieressä, (toivottavasti ei tule yllätysvieraita) jossa ne saavat parhaiten valoa. Paikka ei ole ihan käytännöllisin, sillä toisinaan löydän lattialta  perunoita pikkumiehen leikkien jäljiltä :) Jos aikoo istuttaa perunat vasta touko-kesäkuun vaihteessa idätystä ei tarvita, mutta siemenperunat saattavat olla lopussa siihen aikaan myymälöistä. Joten nyt kannattaa suunnata perunakaupoille, jos ensi kesän suunnitelmissa on perunamaa.
 Perunan kasvatus on helppoa, siihen ei tarvita suuria peltoja taikka kasvimaita. Sen kasvatus onnistuu terassilla, isossa ruukussa tai vaikkapa ämpärissä. Siihenkin on keksitty näppärä kaksiosainen ämpärisysteemi, PotatoPot, joita löytyy myös Honkkarin valikoimista. PotatoPotin avulla perunan kasvattaminen sekä sadonkorjuu on äärimmäisen helppoa. Istuttamisen jälkeen noin kahdeksan viikon kuluttua voit aloittaa sadonkorjuu, eli nostat vain sisemmän ruukun pois kerätäksesi perunat ja sitten perunaruukku takaisin kasvamaan, helppoa. Lisää PotatoPotista voit lukea Honkkarin sivuilta, täältä.
PotatoPot
Ylimääräiset siemenperunat laitan yleensä ämpäreihin kasvamaan terassillemme. Niiden hoitaminen käy kesäkukkien rinnalla vaivatta. Ja onhan se sadonkorjuu aika sitten jännää, ihan näin aikuisestakin. Koskaan ei tiedä mitä ämpäristä löytyy. Tänä vuonna taidan kokeilla tätä mielenkiintoista PotatoPottia, sillä valmistajan lupaama sadon määrä houkuttelee testaamaan.

Kuva viime kesältä ensimmäisen sadonkorjuun aikaan

  Olen innokas perunan viljelijä. Raivaan sille joka vuosi kasvutilaa mökkimme pienestä hyötytarhastani, sen elinoloista en tingi. Ehkäpä innostukseni kumpuaa lapsuudesta Mummulassa vietetystä ajasta. Mummuni oli intohimoinen perunan viljelijä ja usein seurasinkin Mummua perunamaalle leikkimään. Ensimmäiseen omaan pieneen kasvimaahani kylvin perunaa  ja siitä lähtien se on pysynyt vakiokasvina puutarhassani.
Mökkimme tyhjä heinäpelto houkuttelee laajentamaan perunan viljelyä, mutta taidan jättää haaveen toistaiseksi odottamaan ja tyydyn hoitamaan pikkuista hyötytarhaani.


*kaupallinen yhteistyö Hong Kong Suomi
 
 
 
Mukavaa alkanutta viikonloppua!
 
 
 

 Mari Marjamäki


16 kommenttia:

  1. Täällä on toinen innokas perunan kasvattaja, ihan viljelijä en taida ollakaan! Todellakin, siemenperuna kannattaa hankkia nyt, sillä mukulat kun seisovat myymälän lämmössä verkkopussissa, niitä on lähes mahdoton saada pussista ulos katkaisematta ituja. Vahvat vihertävät idut ovat parhaat ja idätys kannattaa alkaa jo nyt niin kesäperunalla ja meillä kohta otetaan myös varastoperunat itämään.

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa että täällä on muitakin pottuilijoita 😉 kantapään kautta tämäkin asia on tullut opittua, ne ylipitkiksi kasvaneet siemenperunat ovat varsin ikäviä istutettavia.
      Aurinkoista viikonloppua!

      Poista
  2. Minäkin laitan ensi viikolla annabellet itämään. Mikään ei voita sitä tunnetta kun saa hakea omasta lavasta perunat ja herkutella niillä😊 Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän tuon tunteen kun saa nostaa omia perunoita omasta maasta ruokapöytään. Tuota annabelleä on pakko ostaa ensi kesänä torilta maistettavaksi, on kuulemma todella herkullista.
      Ihanaa viikonloppua myös sinulle!

      Poista
  3. Toivotaan hyvää pottu-sato vuotta :) Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tulevan kesän säällä on suuri vaikutus perunan satoon. Toivotaan siis sopivasti lämpöä ja sadetta 😊
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  4. Siikli on minunkin suosikkini, kaunis, satoisa ja hyvin säilyvä lajike. Maku on kuitenkin tärkein kriteeri. Nyt minulla on itämässä myös punaista Mozartia uutena kokeiluna. Laitan ensimmäiset potut saaviin kasvamaan kuistille, se takaa yleensä uudet perunat juhannukseksi. Juuri eilen tein viimeisistä viime vuoden siikleistä valkosipuliperunoita. Hyvin ovat säilyneet maakellarissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maku ratkaisee paljon peruna lajiketta valittaessa. Mikään ei voita varta nostettua ha keitettyä siikliä. Ooh, punainen Mozart kuulostaa mielenkiintoiselta. Sinulla onkin toimiva kellari, kun saat perunat säilymään noin hyvin.
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  5. annabellestä on minulla viime vuodelta erittäin hyvä kokemukset

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, että Annabelle lajike on hyvä. Moni on sitä kehunut.

      Poista
  6. Minullakin on ämpäreitä varten itämässä Siikliä ja lisäksi kokeilen ensimmäistä kertaa Blue Kongoa. Perunat ovat hauskoja ja melko helppoja kasvatettavia. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ämpärissä kasvatus on helppoa ja onnistuu melko varmasti. Blue Kongo, tämä täytyy googlettaa, kuulostaa jännältä.
      Ihanaa sunnuntaita!

      Poista
  7. Täällä on jo kasvimaa sula ja perunat itämässä, mutta ulos istuttamaan en ole vielä uskaltanut. En tiedä kestääkö peruna mahdollisia tulevia pakkasöitä. Timo-lajikkeesta on pakko sanoa, että muuten hyvä mutten osaa keittää niitä. Ne jäävät joko koviksi tai sitten rupeavat jo hajoamaan. Anabellesta taasen ei ole mitään huonoa sanottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut saman, jotkut lajikkeet ovat vaikeita keitettäviä.
      Perunat laitan aina harson alle ja hyvin ovat pärjänneet hallaöistä huolimatta.
      Mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  8. Mäkin kokeilen tänä vuonna Potato Pottia. Sitä on niin hirveesti kehuttu. Enkä minustakin kuoriutuu pieni perunanviljelijä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, perunan viljely on helppoa ja luulen että Potato Potin avulla se onnistuu varmasti. Minäkin kyllä taidan vielä hankkia Potato Potin kokeilu mielessä.

      Poista

Kiitos kommentistasi!