maanantai 7. maaliskuuta 2016

Löytöjä siemenlaatikosta

kesäkukkia
Tänään otin itseäni niskasta kiinni ja siivosin siemenlaatikkoni, koska kansi ei tahtonut enää pysyä kiinni.  En ole sitä pahemmin tutkinut pariin vuoteen, joten nyt oli jo aika katsoa, mitä kaikkea sieltä löytyy. Ajanpuute on yksinkertaisesti syy siihen, miksi laatikko oli päässyt sekaisin.

Pari vuotta sitten olin viimeisilläni raskaana parhaaseen istutus aikaan, joten 6-vuotias tyttäreni sekä mieheni hoitivat taimien istutukset. Osasin kerrankin olla kaukaa viisas ja en tehnyt mitään esikasvatusprojekteja. Kädet olivat tosiaan täynnä töitä pientä lasta hoitaessa, joten päätin ottaa hieman rennommin puutarhanhoidon. Saimme silti jotain satoa, tomaatteja, kurkkuja, perunoita, sipuleita, salaatteja...vaikka hoito ei ollutkaan ensiluokkaista sinä vuonna. Viime keväänä en ollut vielä kovin innostunut esikasvatusprojektiin, joten oikaisin hieman tässä kohtaa ja hankin taimet valmiina.

Mutta tänä vuonna on aivan erilaiset energiat jylläämässä. Kaikenlaisia siemeniä tekisi mieli kokeilla ja olenhan jo jotain saanut kylvettyäkin, pelargoniaa, kelloköynnöstä, chiliä sekä orvokkeja . Näitä kasveja en ole ennen kokeillut kasvattaa siemenestä ja hyvin olen toistaiseksi onnistunut, kaikki ovat nousseet mullasta. Bloggaajien ansiosta, minäkin innostuin kokeilemaan näitä kasveja.

Siemenlaatikosta löytyi todella paljon pusseja, en kehdannut niitä edes laskea. Osasta oli mennyt jo päivämäärät umpeen pari vuotta sitten ja joissakin oli vain muutama hassu siemen jäljellä mutta en vain raaski heittää niitä pois. Jospa ensikesänä laittaisin ne siemenet multaan... niinpä! Toisaalta oli hyvä käydä siemenet nyt läpi, koska löysin kaksi pussia tomaatin siemeniä ja kolme pussia kurkun siemeniä, ja kurpitsaakin oli neljää erilaista lajia, joten niitä ei tarvitse enää hankkia.


Neljä pussia kurpitsaa

En tiedä onko jollakin muulla innokkaalla puutarhurilla samanlaisia ongelmia. Jostain syystä en saa pidettyä niitä järjestyksessä tai mahdanko vain hankkia niitä liikaa? Mieheni osaisi kyllä vastata tähän kysymykseen. Toisaalta hän on vuosien saatossa oppinut olla kommentoimatta minun puuhia.

Tämän vuoden haasteena on että, kasvatan itse kaikki vihannesten taimet. Joitain kesäkukkia on pakko ostaa valmiina, jotta olisi jotain kukkivaakin. Katsotaan, onnistunko tai onko haaste vielä liian vaativa. Nyt siemenet ovat siististi järjestyksessä ja olen kartalla mitä vielä pitää hankki kevääksi. Ja kansikin meni hyvin kiinni. Mukavaa alkanutta viikkoa!

13 kommenttia:

 1. Aika tuttuja tunnelmia. Miten sitä kertyykin siemenpussi sieltä, toinen täältä. Minulla on luettelot siemenistä, mutta silti sorrun ostamaan sellaisiakin, mitä omasta varastosta jo löytyy. Ja sittenhän sitä on kuin aarrearkun äärellä, kun tekee löytöjä omista varastoistaan.
  Ihan ymmärrettävää, ettei pienen vauvan kanssa paljon jaksa taimia hoidella. Kyllä se yksi ihmistaimi on sen verran tärkeä hoidettava. Eikös ole mukavaa, kun voi ihan itse valita, kasvattaako vaiko ei. Kaikki on luvallista ja täysin omavalintaista.
  Hyvin olet ukkokultasi kasvattanut, kun ei enää kommentoi. Minulla sentään vielä vuosienkin jälkeen yrittää, mutta onneksi huomaa pian, ettei sillä ole mitään vaikutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää etten ole ainoa, jolla on siemenet sekaisin. Joskus vaan täytyy laittaa asiat tärkeysjärjestykseen oman jaksamisen kannalta. Tänä vuonna tuntuu energiaa riittävän.

   Poista
 2. Tuli mieleen tuosta järjestysasiasta että aion itse kokeilla yhdestä blogista saamaani vinkkiä. Ostan seuraavalla kirppiskierroksella pienen taskullisen valokuva-albumin ja laitan pussit taskuihin. Se voisi olla hyvä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mahtavasta ideasta. Sitä täytyy kokeilla, pussit pysyisivät helposti järjestyksessä.

   Poista
 3. Tutulta kuulostaa! Muistan, minullakin oli kesävauva (nyt kohta 22 v), silloin puutarhahommat sujuivat, jos aikaa oli, perheen avustuksella! Mutta noita siemenpusseja, olen tässä kohdin hyvin impulsiivinen vallankin keväthurmassa, joten samoja tulee ostettua vallankin kukkia ja tomaatteja, mutta ei haittaa. Useimmilla siemenissä itävyyttä onneksi riittää ja paraneekin joillakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...kurkkaathan blogiini...laitoin Sinulle pienen haasteen :D

   Poista
  2. Yllättävän hyvin muu perhe sitoutui auttamaan minua puutarhahommissa, kun oma aikani siihen ei riittänyt. Ehkä olen tartuttanut heihin pienen puutarhakipinän. Kiitos mukavasta haasteesta, taidan mennä heti toteuttamaan sitä.

   Poista
 4. Vuodet eivät ole sisaria keskenään, jonain vuonna kasvatetaan vihertaimia ja jonain vuonna ihmistaimia. Aina kuitenkin kasvaa jotakin ihaniaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, asiat tärkeysjärjestykseen. Ihmisvauvoista saa nauttia vain todella lyhyen aikaa, tosin taimivauvoja kasvaa joka vuosi.

   Poista
 5. Siemenpussilaatikoilla on taipumus täyttyä. Viime vuonna päätin kylvää kaikki ylimääräiset varastosiemenet. Siinä olikin haastetta, sillä minulla on tapana kerätä mahdollisimman paljon siemeniä omasta sadosta. Tänä vuonna olen hankkinut siemeniä harkiten ja jakanut joidenkin pussien sisällön ystäväni kanssa, aina ei tarvitse koko pussillista. Usein siemenet itävät vaikka parasta ennen päivä onkin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemeniä on kertynyt paljon, varmaan kymmenen vuoden tarpeet hankittuna. Olenkin tuskaillut pussien siemenmäärien kanssa. Joissakin saattaa olla kymmeniä ellei satoja siemeniä. Ne määrät ovat aivan liikaa harrastelijalle, jolla ei ole isoja tiloja esikasvatukseen.

   Poista
 6. Saman olen tänä viikonloppuna myös tehnyt. Ja itsellänikin viime vuonna pikkukäärö syntyi parahiksi huhtikuussa, joten suosiolla jätin sen kauden välistä. Nyt uudella innolla taas <3 Ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä siemenlaatikko ei pysy järjestyksessä kevään tohinoissa. Tänä vuonna pikkumies on jo sen verran iso, että jää aikaa taimivauvojenkin hoitoon. Tätä ollaan niin odotettu.

   Poista

Kiitos kommentistasi!