maanantai 24. lokakuuta 2016

Talvilevolle


Puutarhani on loppusilausta vailla valmis vastaanottamaan talvi tervetulleeksi. Kasvimaa ammottaa tyhjyyttään vihreästä kasvimassasta ja kasvihuonekin sai uuden käyttötarkoituksen siivouksen yhteydessä. Aiemmista vuosista poiketen somistin kasvihuoneen talvihuoneeksi, jossa voi vaikka nautiskella kupposen kahvia syystuulen puhaltaessa nurkissa.
 
 
 
Tuttavalta saadut syksyn viimeiset omenat on herkuteltu. Niiden syömisestä heräsi jälleen haave itse jalonnetusta perheomenapuusta, josta riittäisi syötävää loppu kesästä vielä pitkälle syksyyn eri lajeja yhdistämällä. Viime keväänä yritin koota kyseistä perhettä kokoon, mutta se päättyi saamattomuuteeni ja talonseinustalle unohtuneisiin omenapuunoksiin. Ehkäpä ensi keväänä saisin vietyä tämän haaveen päätökseen.
 
 
Vaikka kasvimaa onkin jo riisuttu vihreästä puvustaan, siitä huolimatta mullasta nousee uutta vihreää kasvua rikkaruohojen ja pinaatin taimina. Näiden katseleminen aiheuttaa kaipuuta kevääseen, uutta alkua, mullan tuoksua, siemenpussien hypistelyä, omenapuukukkien tuoksua...
 
 
 
Kaikesta huolimatta, kaipaan irtaantumista ja talvilepoa puutarhatöistä. Vaikka puutarhani onkin minulle hyvin rakas, on mukavaa puuhata välillä jotain muutakin kaiken sen kuopsuttelun sijaan. Koleat syysilmat saavat minut pysymään sisällä, käpertymään viltin sisään ja kehittelemään uusia inspiraatioita. Yhtenä iltana tapahtui juuri näin, inspiraation puuskassa viiletin suulista hakemaan materiaaleja ja lopputuloksena oli hauska sisustuskori vanhasta minkkiverkosta.
 
 
Puutarhani tuottaa vieläkin ilon aiheita näin lokakuussa. Kasvihuoneesta poimitut chilit ovat vaihtamassa punaista pukua päälleen. Vaihdos tapahtui yhden yön aikana, joten hämmästys oli melkoinen kun aamulla kurkkasin kippaan, josta löytyi tämä punainen yllätys. Punainen chili näytti niin yksinäiseltä muiden joukossa, joten käytimme sen heti ruuan laitossa. Ja se sai minut jälleen ällistymään, tulisuudellaan.
 

 
Perennapenkissä kukkii pihani viimeisin muisto kesästä. Tämä vaaleanpunainen syysleimu muistuttaa minua keskeneräisestä perennapenkki projektista, joka käynnistyi kaksi vuotta sitten. Leutojen talvien vuoksi, projektin jatkaminen olisi vielä mahdollista ennen pakkasia. 
Ehkäpä seuraavan inspiraatiopuuskan aiheuttamana tartun vielä kerran lapioon tänä vuonna ja teen sittenkin vielä puutarhatöitä.
 
 

18 kommenttia:

 1. Meinaatko tarjeta juoda kahvit kasvihuoneessa, vai vietkö sinne sähköpuhaltimen?
  Tosi kaunis on kasvihuonesi, hieno noinkin, saat nauttia sen sadosta talvella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tuija! Nautin kahvini pipo päässä ja toppatakki päällä, lämmittimenä toimii aurinko ja lämmin juoma 😊

   Poista
 2. Kasvihuone on varmaan tunnelmallinen paikka pitää taukoa tai vain fiilistellä vaikka kynttilöiden valossa, suojassa tuulelta!

  Nyt alkaa hiljalleen talviunen aika, lepoa kuluneesta puuutarhakesästä ja uuden kasvatuskauden haaveilua ja suunnittelua. Puutarha ei tule koskaan valmiiksi, onneksi haaveita riittää pitkälle tulevaisuuteen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen toisaalta helpottunut talven tulosta, nyt on aikaa haaveiluun ja muihin asioihin.

   Poista
 3. Kasvihuoneesta onkin moneksi. Siellä on tähän aikaan kiva fiilistellä ja tehdä vaikka havutöitä.
  Minä nostin oman altakasteluruukussa olevan chilin kasvihuoneesta sisätiloihin ja nyt monta punaista palkoa odottaa vain poimintaa ja käyttöä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin ensi vuonna istuttaa chilit pienempiin ruukkuihin, jotta ne mahtuvat sisälle kypsymään.

   Poista
 4. Talviuni on oikein tervetullut. Jaksaa sitten taas kaivaa ja kuopsuttaa uudella innolla. Ja kaikki tuntuu sitten keväällä taas niin ihmeellisen ihanalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa tehdä välillä jotain muutakin ja onhan ne katseetkin jo suunnattu ensi kevääseen. Mutta ennen sitä pitää kerätä lisää energiaa.

   Poista
 5. Tosiaan - kasvariin voisi viedä vaikka kynttilälyhtyjä ja asettua sinne vähän fiilistelemään kun pimeys alkaa vallata maisemaa. Hyvä idea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kasvihuone oli vain varastona täynnä romua. Ihmettelenkin miksen aiemmin ole hyödyntänyt kasvihuonettani tällä tavalla.

   Poista
 6. Nyt kerätään voimia ensi vuoden puutarhakautta varten:)

  VastaaPoista
 7. Talven saapumisen voi ottaa terveellisenä lepotaukona ja myös aikana, jolloin voi haaveilla ja rakentaa tulevaa puutarhakesää mielessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vapaa-aikaa täyttyy nyt muista puuhista ja mielessä vilisee jo uusia suunnitelmia kevättä varten.

   Poista
 8. Mukavaa ja rentouttavaa talvitaukoa sinne! Sitten vain kevättä suunnittelemaan ja parin kuukauden kuluttua voi jo laittaa ekat chilit itämään... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tosiaan eihän siihen ole enää montaa kuukautta kun ensimmäiset siemenet laitetaan esikasvatukseen.

   Poista
 9. Upean näköinen sun talvikuosiin sisustettu kasvari! Niiiin ihanan värinen tuo pöytä:)

  VastaaPoista
 10. Kiitos Maarit! Nyt voin nauttia kasvarista myös talvella. Pöytä on saanut jo useasti hävitys tuomion, mutta onneksi olen pelastanut sen .

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!