keskiviikko 30. toukokuuta 2018

Mykorritsaa tomaateille

 

 * blogiyhteistyö Hong Kong Suomi
 
 
Kevät on nyt edennyt siihen pisteeseen, että tomaatin taimet muuttivat kasvihuoneeseeni jo toukokuun puolella, kiitos lämpimän kevään. Toivon mukaan lämpö jatkuu ja päästään nauttimaan kasvihuoneiden sadosta ennätysajassa. Tänä vuonna tomaatin kasvatus onnistui täydellisesti, vaikka valmistauduin henkisesti ostamaan valmiit taimet puutarhamyymälästä. Kylvin vain kahta lajiketta, hyväksi todettua `Gardener´s delight` -kirsikkatomaattia sekä `Olivade F1 `-tomaattia, jonka maku on minulle vielä arvoitus.
 Istutuksen yhteydessä päätin kokeilla nyt ensi kertaa Hong Kongin puutarhamyymälässä myytävää Tarhurin mycorizzaa, joka on elävää mykoritsarihmastoa. Puiden ja sienten yhteistyöstä olen tiennyt jo kouluajoilta, mutta sen merkitys on suurempi, mitä olen kuvitellutkaan niin kotipuutarhassakin. Luontaisesti mykorritsasienet ovat maaperässä valmiina, mutta kasvatettavan kasvin kohdalla sitä on lisättävä itse.  Mykorritsa elää kasvin juurissa niin kauan kuin itse kasvikin,  luovuttaen kasville vettä ja ravinteita saadakseen palkaksi sokereita, ihan hyvä diili.


Mykorritsa kasvattaa kasveille suuret vahvat juuret, joka vahvistaa luonnollisesti myös kasvua. Kasvihuoneessa tomaateillani on ääriolosuhteet, joten vahvat, terveet juuret auttavat niitä selviytymään stressaavista olosuhteista. Kasvitaudit ovat ehkäpä pelätyimpiä vieraita, mitä  en toivoisi saapuvaksi kasvihuoneeseeni, onneksi sienijuuri suojaa kasveja myös ikäviltä kasvitaudeilta.
 

Mykorritsan lisääminen oli helppoa heti istutusvaiheessa. Sekoitin sitä  istutuskuoppaan ennen taimen istuttamista, annosteluohjeena oli 1 tl / 1 multalitra. Käytössäni oli 7 litran muoviämpärit, joten yhdestä pakkauksesta riitti todella moneen ruukkuun. Mykorritsaa voi myöskin lisätä jo valmiiksi istutetuille kasveille kairaamalla esim. tikulla multaan syvän kuopan lähelle juuria, johon tiputtaa mykorritsarakeita.
 
Vielä muutama vuosi sitten mykorritsa oli vieras käsite kotipuutarhassa, tai ainakin minulle. Nyt se on tullut jo tutuksi kotipuutarhureille multien ja lannoitteiden yhteydessä. Ehkäpä hyvä kylvöonneni johtuikin kylvömullasta, johon oli lisätty valmiiksi juuri mykorritsaa. Luulen, että se oli ainakin yksi osatekijä. Harmillisesti pari tomaattia jäivät ilman mykorritsaa, mutta toisaalta nyt onkin mielenkiintoista seurata, huomaanko kasvussa joitain eroavaisuuksia, sekä sadon määrässä. Innostuin tästä kuitenkin niinkin paljon, että taidan lisätä tätä vielä kesäkukkaruukkuihinkin varmistaakseni hyvän kukinnan.
 
 Oletko sinä jo kokeillut mykorritsaa?
 
 
*kaupallinen yhteistyö Hong Kong Suomi 
 
 
 
 
 
Mari Marjamäki
 
 




5 kommenttia:

  1. Mykoritsasta olen kuullut ja miettinyt mistä sitä saa, ja tehoaako. Mielenkiinnolla jään odottamaan.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen tuote. Mykorritsamulta on tuttua, mutta ei tuo kyseinen tuote. Mielenkiintoista kuulla kokemuksia!

    VastaaPoista
  3. Kiinnostava postaus!
    Itse en ole kokeillut ja on mielenkiintoista seurata näkyykö eroa mykorritsaa saaneiden ja muiden välillä.

    VastaaPoista
  4. Olen kokeillut ja hyväksi havainnut. Mykorritsa on kasvien juurille tärkeä.t.puutarhurintytär

    VastaaPoista
  5. Mykorritsamultaa olen kokeillut ja hyväksi todennut, mutta kyseinen tuote on minulle uusi tuttavuus. Mielenkiintoinen postaus! Aurinkoista loppusyksyä!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!