sunnuntai 20. toukokuuta 2018

Leikkaus-kierroksella

 
*Blogiyhteistyö Hong Kong Suomi
 

Kevään lämpöaalto herätti puutarhan pikavauhdilla eloon. En ole millään pysynyt sen tahdissa mukana, joka päivä putkahtelee uusia ihania kevään merkkejä ihmeteltäväksi, puhumattakaan puutarhassa tehtävistä puuhista. Yritän parhaani mukaan tehdä ne kiireisimmät puuhat alta pois, ennen kuin on liian myöhäistä. Yksi niistä on leikkaaminen.
 
Leikkausten kanssa meinasi tulla hoppu, auringon lämpö oli herättänyt pensaiden silmut jo lähes lehtiasteelle. Aloitin leikkausurakan marjapensaista, näistä oli mukava aloittaa, sillä halusin säästää piikkisimmän leikkauksen viimeisimmäksi. Leikkaan vuosittain marjapensaista vanhimmat ja lyijykynää ohuemmat oksat pois, jättäen n. 20-30 tervettä oksaa. Näin vältyn alas leikkaukselta ja pensaat tuottavat paljon marjoja.
Omenapuun leikkauksessa meinaa mennä joka kerta sormi suuhun. Pyörein puun ympärillä hetken aikaa ennen kuin uskalsin aloittaa leikkaamisen. Samalla yritin muistella leikkauksen perussääntöjä, joita kerrattiin ViherMestarin kursseilla. Yksi niistä on pääoksien hahmottaminen ja niille tilaa antaminen leikkaamalla. Tämän ohjeen avulla leikkaussuunnitelman laatiminen onnistuu helposti. Siitä huolimatta, omenapuun leikkauksessa aikaa tuhraantuu enemmänkin miettimiseen saatikka leikkaamiseen. Toisaalta leikkausprojekti on päättymätön, leikkaamista pitää suunnitella jopa vuosia eteenpäin.
 
Leikkaus-kierroksen päätepisteenä oli ränsistynyt ruusupensas. Sen kanssa ei onneksi tarvinnut tehdä suurempiä leikkaussuunnitelmia, kunhan antoi mennä vain. Ruusupensaan alasleikkaus tosin tuotti lisäpuuhia, sillä kalkkikivistä koottu aita oli osin kaatunut ja penkki tarvitsi vielä kitkentää ja uutta multaakin. Ne saivat odottaa seuraavaan mökkireissuun.

Leikkauskierroksellani kokeilin nyt ensi kertaa Gardenan puutarhasaksia, jotka löytyivät Hong Kong puutarhamyymälän valikoimista. Valitsin käyttööni setin jossa on kohtalaisen kokoiset raivaussakset ja pienemmät sekatöörit. Täytyy myöntää, että setti oli todella näppärä. Raivaussaksilla sain leikattua helposti paksujakin omenapuun oksia ja pienillä saksilla napsein oksia paikoista, joihin isoilla saksilla olisi ollut vaikea päästä. Nämä sekatöörit päätyivät kitkentä-ämpäriini säilytykseen, jolloin ne ovat aina mukana muiden välineiden kanssa puutarhakierroksilla. Ostopäätöstä helpotti pitkä takuuaika, 25 vuoden takuu kuulosti todella vaikuttavalta, toivon mukaan sakset ovat vielä silloinkin ahkerassa käytössä.


Hong Kongissa on laaja valikoima muitakin Gardenan puutarhasaksia. Saksia löytyy jokaiseen lähtöön, raivaussaksia, pensassaksia, ruohosaksia, sekatöörejä, kaikkea mitä nyt puutarhassa voikaan tarvita. Gardenan tuotteet vaikuttavat laadukkailta, hyvin sunnitelluilta, eikä hintakaan tunnu kovinkaan korkealta. Vaadin työvälineiltä laatua, niiden on kestettävä raakaa työntekoa. Mikään ei ole raivostuttavampaa kuin kesken projektin rikkoontunut työkalu. Ensi tuntuman jälkeen tiesin, että nämä tulevat olemaan vuosia työkavereina puutarhassani.
 

 
Gardenan tuoteperheestä löytyy myös muitakin puutarhavälineitä. Itse olen tykästynyt tähän kombi-sarjaan, jonka työvälineet voi liittää helposti vaihtovarteen. Sarjasta löytyy kaikenlaisia työvälineitä puutarhaan haravoista haroihin. Näppärä keksinnön ansiosta, välineiden säilyttäminen ei vie suurta tilaa varastosta.
Varastosta puheenollen, sekin kaipaisi kipeästi kevätsiivousta, mutta se saa nyt odottaa sadekelejä, jolloin pihalla puuhaaminen ei tunnut niin houkuttelevalta. Nyt kun leikkausurakka on ohitse voinkin suunnata muihin puuhiin. Kasvimaa odottaa jo kylväjää ja kasvihuonekin pitäisi laittaa kuntoon asukkaita varten. Tuntuu, että tehtävälista vain kasvaa kasvamistaan. Liian kuumat päivät tosin hidastivat hieman tahtia, joten piti keksiä välissä jotain leppoisia puuhia, kuten pelargonien ruukusta. Tässäkin olen hieman myöhässä, sillä osa pelakuista oli jo ehtinyt kasvattaa ihania kukkia.

 
 Nyt malttamattomana odotan  jo seuraavaa mökkireissua, jolloin, pääsen tosi toimiin hyötytarhan puolella.
Tämä on kyllä ihmisen parasta aikaa!Aurinkoisia toukokuun päiviä sinulle!


 
 
*Kaupallinen yhteistyö Hong Kong Suomi
 
 
 
Mari Marjamäki
10 kommenttia:

 1. Minulla on juuri nuo gardenan välineet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla. Tuo saksi-setti on tosi käytännöllinen.

   Poista
 2. Kevät on tullut kyllä niin vauhdilla, että ei ole oikein pysynyt puutarhatöissä sen vauhdissa. Leikkasin tänä vuonna kaksi omenapuuta ja täytyy kyllä sanoa, että ainakaan toinen ei tainnut mennä ihan nappiin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on edennyt niin vauhdikkaasti että en enää tiedä onko nyt kevät vaiko kesä.
   Omenapuun leikkaus on yksi kinkkisimmistä, minunkaan leikkaus ei mennyt ihan oppikirjojen mukaan 😊

   Poista
 3. Hyvillä välineillä on aina kiva tehdä hommia <3 Kivaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välineet pitää olla kunnossa. Kannattaa heti satsata laatuun, se tulee loppupeleissä halvemmaksi.

   Poista
 4. Jotain uusia työkaluja olen itse myös ostanut. Omenapuun leikkaus ei ole niitä helpompia. Vesiversot poistamme aina heinä -elokuussa. Malttia leikkaamiseen ,ylöspäin suuntaavat oksat pois ,mutta ei kaikkia kerralla jos on kyseessä vanhempi puu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuun leikkaus on kinkkinen. Se näyttää niin helpolta kirjoista katsomalla, mutta sitten kun olet puun alla, meneekin sormi suuhun :)
   Maltti on todella valttia tässäkin hommassa.

   Poista
 5. Kevät eteni tänä vuonna kyllä tosi nopeasti. Harvoin on toukokuussa ollut jo näin kesäistä. Ihanaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin meni, en tiedä milloin se muuttui kesäksi... Ihanaa, kun kerrankin on lämmintä.
   Aurinkoisia päiviä myös sinulle!

   Poista

Kiitos kommentistasi!