perjantai 2. maaliskuuta 2018

Talvi puutarhassa

 
 
Hiihtoloman viimeiset päivät vietimme yhdessä perheen kanssa mökillä. Mökin pihalle saavuttuamme astelin tuttuun tapaan heti kasvihuonetta tervehtimään. Päällisin puolin kaikki näytti olevan kunnossa, lasit ehjänä ja ovikin aukesi pienten lumitöiden jälkeen helposti.
 
Jouluisten kuvaus -sessioiden jäljiltä pöydällä lojui vielä havuja ja puoliksi palaneita kynttilöitä. Pöydän alta tein ihanan löydön, syksyn sipulipussien etiketit. Olin jo unohtanut mitä ihanuuksia olinkaan istuttanut maahan. Tämä löydös lisäsi entisestään kevään kaipuuta, en malttaisi enää odottaa. Miltähän kukkapenkkini näyttää muutaman kuukauden päästä, kuka työntää ensimmäisenä piipponsa mullan läpi ja ketä avaa ensimmäisen kukkansa, voih.
 
Pakkasesta huolimatta kasvihuoneessa tarkeni ihan mukavasti. Joten istahdin hetkeksi suunnittelemaan kasvihuoneen tulevaa sisustusta. Tänä vuonna kannan kaikki tuolit ja pöydät sieltä pois ja täytän sen jälleen kasveilla. Viime vuotinen välivuosi kasvihuone-kasvatuksesta teki tiukkaa, joten tänä vuonna kasvihuoneeni täyttyy jälleen kasveista nimensä mukaan.
 
 
 Suunnittelutuokion jälkeen kiersin tapani mukaan myös keittiötarhan puolella, jossa lumi peittää kasvulaatikot ja pensaat lähes kokonaan. Pienestä karviaispensaasta näkyykin vain oksanpäät. Piti kulkea varovasti laatikoiden välissä, ettei olisi vain kompastunut laatikon reunoihin
Unelias rauhallisuus on laskeutunut puutarhaani. Maa-artisokan varret könöttävät lumessa, jätin ne tahallani leikkaamatta, jotten unohtaisi keväällä niiden sijaintia. Keväällä siirrän ne  toisaalle, koska ne peittävät taakseen kukkapenkkini.
 Vaikka puutarha näyttää hiljaiselta, on täällä kuitenkin joku käynyt tarkistamassa tilanteen ennen minua. Lehtikaalin lehdet ovat kadonneet parempiin suihin. Itseasiassa olen tehnyt diilin pupujen kanssa, jätän niille joka syksy lehtikaalit syötäväksi, jotta ne jättäisivät omenapuut ja muut pensaat rauhaan.
 Siitä huolimatta joku oli mennyt verkkojen sisälle ja maistellut pensasmustikoita ja parturoinut omenapuun  alaoksat. Jäljistä päätellen  herkkupaikalta lähteminen oli aiheuttanut hieman ongelmia, mutta toivottavasti kaveri otti opikseen ja jättää puutarhani nyt rauhaan. 
 
 
 
Viereisellä pellollakin käy metsän vieraita ruokailemassa. Kimaltavasta hangesta löytyi mielenkiintoisia jälkiä. Tästä on lampsinut hirvi perhe, ne kulkevat peräkkäin astuen edellä menevän jälkiin. Ihan kuin me ihmisetkin, minä kuljin edellä ja lapset tulivat perässä samoja jälkiä pitkin.
 


 Ruokintapaikalla käy kuhina näin pakkaskautena. Hirvien ja kauriiden lisäksi myös pikkulinnut ovat löytäneet paikalle. Olisikin mielenkiintoista jäädä istumaan pellon reunalle seuraamaan eläinten puuhia. Tällä kertaa meitä odotti mielenkiintoinen löytö, jättösarvet. Näitä ei kovinkaan usein tule metsässä vastaan.

 
 Meillä kaikilla on omat touhunsa mökillä. Minä puuhailen puutarhassa, miehen aika kuluu metsästyksen parissa, pikkumies viihtyy leikkipaikalla autojen kanssa ja tytär hoitelee keppareita. Toisinaan puuhaillaan yhdessä, mitä milloinkin.Vaikka ulkona on ollut kylmä, niin se ei ole ainakaan haitannut tyttäreni kepparileikkejä. Itse asiassa se on tarttunut minuunkin ompelun merkeissä ja ihan muutenkin, olenhan vanha heppatyttö. Ompelun lisäksi olen päässyt myös leikkeihin mukaan ratsastusopettajan roolissa.  Hauskaa, miten omat lapset leikkivät samoja leikkejä mitä itsekin lapsena on leikkinyt. Muistan vieläkin Sulka-nimisen kepparin, joka asui leikkimökissäni.
 
Nykyisin käymme tyttären kanssa joka kerta metsälenkillä mökillä ollessamme. Täällä äitikin kehtaa nousta kepparin selkään, kun ei ole muut näkemässä, Ja mikäs sen mukavampaa kuin maastolenkki lumisessa metsässä kepparin selässä.
 
Kylmyydestä huolimatta kevät on jo selvästi aistittavissa. Räystäille kasvavat puikot ovat niitä ensimmäisiä kevään merkkejä. Ja tuo auringon tuoma valo, voi miten olenkaan kaivannut sitä. Nyt ollaan jo voiton puolella vai mitä!
 
Mukavaa alkanutta maaliskuuta!
 
 
 
Mari Marjamäki
 26 kommenttia:

 1. Keppiheppailu on jotenkin niin ihanaa ja sympaattista <3 Meilläkin on kepparitalli ja ainakin vielä viime kesänä likat olivat tosi innoissaan keppailusta.
  Ihania kuvia <3 Ihanaa kevättä Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hauska kuulla että teilläkin keppaillaan. Oi teillä on oikea talli, sellaista meilläkin kovin toivotaan. Mukavia kevät päiviä myös sinulle!

   Poista
 2. Kevään ikävä tosiaan alkaa jo vaivata. Vaikka maaliskuu on kevätkuukausi, ei täällä ihan vielä pakkasissa keväältä tunnu. Mutta pian tuntuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei ihan vielä päästä ulos tonkimaan, aikas hurjia pakkaspäiviä on ollut. Ikävä on kova mutta lähellä ollaan jo. Ihanaa kevättä sinulle!

   Poista
 3. Kyllä se kevät sieltä tulee pikkuhiljaa. Harmi että jänikset ovat päässeet puiden ja pensaiden kimppuun. Oliko lunta tullut niin paljon, että ovat hypänneet aidan yli?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Verkkoni oli huonosti asennettu ja päässyt hieman kaatumaan. Ja siitähän kaveri oli päässyt hyppäämään yli. Ensi vuonna pitää muistaa asentaa verkko huolellisemmin. Onneksi vahinko oli pieni.

   Poista
  2. Sellaista sattuu. Minullakin pari kohdetta mitkä pitää suojata paljon paremmin ensi vuonna. Onneksi nämä ei niin vakavia asioita ole :)

   Poista
 4. Onpa kasvarissa pakkasesta huolimatta lämmin. Täytyykin viedä mittari omaan kasvariin (digitaalisen mittarin vien aina talveksi kellariin).
  Meidän tyttö oli kepparihullu ja jossain vaiheessa leikkimökki näytti enemmän tallilta, kuin tyttölasten leikkipaikalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinko lämmittää yllättävän hyvin ja kasvarissa pääsi mukavasti kevään tunnelmaan. Ihana kuulla että teilläkin on asunut kepparihullu.

   Poista
 5. Kauniita kuvia! Hauska diili pupujen kanssa, harmi, että joku oli silti eksynyt omenapuun ja mustikoiden äärelle. Toivottavasti se ei kuitenkaan saanut isoa tuhoa aikaan ja puukin selviää hengissä. Mielenkiinnolla jään odottamaan kasvihuoneesi kesäkuulumisia. Ihanaa maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu! Onneksi pupu ei ehtinyt tehdä suurempaa tuhoa ja jättää nyt puutarhani rauhaan. Aurinkoista maaliskuuta!

   Poista
 6. Kyllä kevään tulo on aistittavissa kylmästä säästä huolimatta. Mukavahan se on, vaikka lumisissa maisemissa, haaveilla tulevan kesän puuhista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei mene enää kauaa kun oikeasti saadaan ihastella ensimmäisiä kevään kukkijoita. Nyt vielä haaveillaan.

   Poista
 7. Ihanan reissun olette tehneet mökille. Ihanat söpöt lapset! Lasten leikit tekevät niin onnelliseksi. Osaatkin tehdä tosi hienoja keppareita wau. Otitteko talteen nuo upeat sarvet? Voi noita jänöpupuja, täälläkin syöneet vaikka mitä. Heillä on myös varmaan rankkaa. Kasvihuoneessasi ollut fantastisen lämmin tunnelma! Minä olen niin kyllästynyt näihin pakkasiin. Vielä kuukauden kuulemma jatkuvat. Onnellista keväänodotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Osuvasti sanottu lasten leikeistä, niitä seuraillessa tulee oikeasti onnelliseksi. Minä niin odotan jo kevättä ja pihalla puuhailua.

   Poista
  2. Niin ja sarvet otettiin tietenkin mukaan. Oli niin ainutlaatuinen löytö.

   Poista
 8. Olipa outo löytö, nuo pudokassarvet ja vielä pari. Talvi on nyt näyttänyt parhaat puolensa ja kevään odotus kiihtyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin keväisin metsän sarvipäät tiputtavat sarvensa kasvattaakseen uudet entistä isommat. Ja olikin onni että löysimme sellaiset, yleensä luonto hoitaa ne parempiin piiloihin. Talvi on ollut kyllä varsin mukava kylmyydestä huolimatta, mutta nyt katse on jo kohti kevättä.

   Poista
 9. Mukava tunnelma talvipuutarhassa. Voi jänöt, mitä ovatkaan menneet tekemään! Toivottavasti eivät puputa enää kasvejasi.
  Aurinkoista maaliskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Toivottavasti puput jättävät nyt puutarhani rauhaan.

   Poista
 10. Hyvä diili pupujen kanssa! Toivottavasti omppupuu ei saanut mainittavia tuhoja... Täytyy nauttia näistä aurinkoisista kevätpäivistä kasvarissa, vielä kun sinne siis mahtuu pöytä ja tuolit! Luulenpa, että kasvit valtaavat taas huoneen aivan täysin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nyt voikin vielä istuskella kasvarin lämmössä ja haaveilla keväästä. Tänä vuonna kasvari tosiaan täyttyy kasveista.

   Poista
 11. Ompas siellä lunta, mutta kaunista. Ja äkkiähän se sitten sulaa jos vain pakkaset vähän hellittää. En ole koskaan sarvia metsästä löytänyt. Meillä lapset suunnistavat ja kulkevat paljon metsissä, mutta eipä niitä juurikaan näy. Yhden pääkallon ovat löytäneet. Aika harvinainen löytö. Mukavaa keväänodotusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta riittää yllättävän paljon, toivottavasti se suojaa arimmat kasvit pakkaselta. Sarvet olivat todella harvinainen löytö. Mieheni, joka on ikänsä harrastanut metsästystä, ei ole ennen löytänyt moisia. Mukavaa maaliskuun alkua!

   Poista

Kiitos kommentistasi!