sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Kanelin tuoksua

 
 
 
Joulu, mikä ihana tekosyy herkutteluun ja glögin nauttimiseen, vaikka joka päivä. Noh, kohtuus kaikessa, mutta tunnustan että glögiä on tullut juotua jo jonkin verran. Kaupasta ostetut litran purkit eivät kauaa kestä, kun tyttärenikin on osoittanut glögin ystäväksi ja sitä juodaan jopa ihan jääkaappikylmänä. Suuren kulutuksen vuoksi päätin kokeilla glögin valmistamista ihan itse, eikä se sen ihmeellisempää ollutkaan. Mutta kuten aina, nälkä kasvaa syödessä ja innostuin kokeilemaan uutta glögireseptiä, joka löytyi sopivasti päivän lehdestä ja haluan jakaa sen muillekin, sillä tähän reseptiin voi käyttää talviomenat tai hieman nahistuneet syksyn viimeiset omenat.
 
 

Omenaglögi

n. 1 litra valmista juomaa
 
n. 6 kpl talviomenoita tai päärynöitä
6 rkl fariinisokeria
kanelitanko
muutama kardemummankota
muutama tähtianis
neilikoita
 
päälle
2 dl kermaa
2 tl vaniljasokeria
 
Pese hedelmät ja lohko omenat, mutta älä kuori. Lisää omenat, vesi, sokeri ja mausteet kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes omenat hajoavat. Siivilöi pariin kertaan ja kaada laseihin. Lisää juoman päälle kermavaahto ja koristeeksi kanelitanko.
 
 
Glögistä tuli äärettömän hyvää ja maistui myös kylmänä. Ohjeen mukaan laitoin päälle kermavaahtoa, mutta sen voi halutessaan jättää pois. Mutta lapsista se oli koko juoman paras kohta.
 
Ja mitä olisikaan joulu ilman glögikakkua. Löysin aikoinaan kotikokki-sivuilta puolukkaisen rahkakakun ohjeen, jota olen muokannut tilanteen mukaan vain paria  raaka-aineitta vaihtamalla. Nyt laitoin rahkan tilalle piparinmakuista rahkaa ja päälle glögiä ja siitä tuli jälleen äärettömän hyvää.
Puolukkaisen version siitä saa laittamalla rahkan joukkoon puolukkasurvosta n. 2 dl, mansikan makuisen lisäämällä mansikkasurvosta, mustikkaisen lisäämällä mustikoita...siis mielikuvitus on vain rajana. Maustat vain rahkan sellaiseksi kuin haluat.
 

Rahkakakku 

Pohja
 
3 dl keksimurskaa
 50 g voita
1/2 - 1 dl fariinisokeria
 
Täyte
500 g rahkaa
(2 dl puolukkasurvosta)
4 dl kermaa
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
5-6 liivatelehteä
 
Kiille
2 dl mehua
3-4 liivatelehteä
 
1. Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (halkaisija 24 cm). Sekoita keskenään keksimurska, voi sula ja fariinisokeri. Painele seos vuuan pohjalle.
 
2. Laita liivatelehdet pehmenemään n. 10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita rahkan joukkoon sokeri, vaniljasokeri (ja puolukka- tai joku muu marjasurvos)
 
3. Kumenna vettä 3rkl kiehuvaksi ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet, kaada seos rahkan joukkoon, nostele lopuksi kermavaahto rahkaseoksen joukkoon.
 
4. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin väh. 4 tuntia
 
5. Valmista kiille kuumentamalla n. 2rkl  mehua  ja lisäämällä siihen  pehmenneet liivatelehdet (liota vedessä n. 10 min), lisää joukkoon loput mehusta ja lusikoi kakun päälle, anna hyytyä väh. 1 tunti.
 
 6. Koristele kakku kanelitangoilla tai muilla glögimausteilla, sulatetulla valkosuklaalla, marjoilla, vain mielikuvitus on rajana
Itsenäisyyspäiväksi tein jälkiruokamaljat puolittamalla samaisen reseptin puoliksi, jolloin se riitti kuudelle henkilölle mainiosti. Ensi kerralla kokeilenkin tyrnistä tehtyä rahkakakkua, hapan marja sopii hyvin tähän reseptiin.
Ja eihän herkuttelu tähän toki lopu, nyt tekeillä on piparitaikina ja suunnitteilla olisi jouluiset suklaaherkut...Mieheni jo sanoi sen ääneen, mitä olen jo hetken aikaa mielessäni ajatellut, että koskahan tämä herkuttelu loppuu ja siirrytään kevyempään ruokavalioon. Noh, sen aika on sitten joulun jälkeen, nyt herkutellaan.
 
 
 
 
Itsenäisyyspäivänä siis juhlistimme Suomen 100-vuotisjuhlapäivää juhla-aterialla. Päivä oli upea myös säänkin puolesta, valkoinen lumi peitti maan ja taivas loisti sinisenään. Voiko olla täydellisempää juhlapäivää Suomelle.
Toivottavasti myös jouluna saamme nauttia lumesta ja sen tuomasta tunnelmasta.
 
Herkullista joulunodotusta, ehkäpä ensikerralla jotain muuta jouluista puuhaa!
 
 
 
 
Mari Marjamäki
 

 

8 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselle! Kiitos ohjeista ja silmäniloista! Mukavaa viikkoa :)

    VastaaPoista
  2. uulalalaa, vautsi. näyttää niiiiin hyvälle!!

    VastaaPoista
  3. Tuo glögi vaikuttaa hyvältä! Jos vaan muistan, niin tuo resepti pääsee vielä kokeiluun. Kiitos siitä! :) Liivatekakut on käteviä, kun niistä on tosi helppo muokata vaikka mitä variaatioita. :) Ainut vaan, että pitäis malttaa odottaa, että ne hyytyy.. Herkullista uutta viikkoa! :)

    VastaaPoista
  4. Kakku ja jälkiruoka menevät nyt kokeiluun. Kiitos herkullisista resepteistä!

    VastaaPoista
  5. Kiitos sinulle näistä ohjeista. Ihanaa pitää jotain kokeilla. Hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista
  6. Omenaglögi on tosi ihanaa ja aion tuota reseptiäsi kokeilla ilman muuta! Useana vuonna olen syksyllä pakastanut omien omenoiden tuoremehua ja niistä olen aiemmin tehnyt glögini, tuo kermahuntu varmasti kruunaa herkun! Kakkukin näyttää ihanalta!

    VastaaPoista
  7. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta! Tuota glögiä täytyykin kokeilla, sillä meilläkin ollaan glögin suuria ystäviä. Hyvää joulunodotusta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!