maanantai 10. heinäkuuta 2017

Pelargoni-päivillä


Heinäkuun ensimmäinen viikonloppu tarjosi puutarhan ystäville kaivattua ohjelmaa, niin pelargonioiden kuin avointen puutarhojen muodossa. Lauantaina kävin pelargoniaharrastajien järjestämillä pelargoniapäivillä Porissa. Luvassa oli siis pelakuita, pelakuita ja pelakuita! Paikkana oli ihana Rakennuskulttuuritalo Toivo, jonka vanhanaikainen tunnelma sopi täydellisesti pelargonioiden näyttely tilaksi. Toivon-talo itsessään on tutustumisen arvoinen paikka, jossa esitellään nimensä mukaan vanhaa rakennus kulttuuria. Aion tutustua taloon vielä paremmin, ajan kanssa.


Ensimmäiseksi pihamaalle astuessa huomasin pöydän, jossa sai äänestää Suomen  kauneinta pelargoniaa niin harrastajien ja ammattilaisten sarjasta. Itse ihastuin välittömästi numero neloseen, Patons Unique.
 
Ammattilaisten sarjasta löytyi niin ikään kaksi jättiläispelargoniaa, joiden halkaisija hipoi metrissä, taisi olla jopa enemmänkin. Taitaa ammattilaisilla olla hieman eri kikat näiden kasvattamisessa, sillä nämä ovat kasvaneet hurjiin mittoihinsa ihan pikkupistokkaasta.


Vaikka jättikokoiset pelargoniat olivat näyttävän näköisiä, annoin ääneni kuitenkin tälle hauskan näköiselle pallerolle.
Seuraavaksi oli vuorossa kierros pelargoniharrastaja Seija Takalan opastamana Toivon talossa. Seijan tietämys oli ihailtavaa, hän osasi kertoa uskomattoman paljon pelargonioiden historiasta, lajikkeista, kasvutavasta, siis ihan kaikesta. Mieletön pelargonia- tietämys "vain harrastajalta", kuten hän itseään kutsui.
 
Ensimmäisestä talosta löytyi erikoispelargoneja, niin villeinä, tuoksuvina ja kasvutavaltaan erikoisempia. Mieleeni jäi vuohelle sekä moottoriöljylle tuoksuvat pelargonit, sekä yläpuolella olevat oudokit, joita en tunnistaisi pelargonioiksi, ehkäpä lehdet ovat kuitenkin tutun oloiset. Vasemman puoleinen tetragonum kasvattaa neliskulmaista mehikasvimaista vartta ja oikean puoleinen cotyledonis puolestaan korkkiintuvaa runkoa. Aikas veikeän näköisiä pelargoneiksi.
Toisesta talosta löytyi perinteisiä kotipelargonia lajikkeita, joiden syntyhistoriat olivat mielenkiintoista kuultavaa. Osa näistä pelargoneista ovat ihan kotipuutarhurit itse kehitelleet puutarhoissaan vuosi kymmeniä sitten, jotka vielä tänä päivänäkin kasvavat, kukkivat ja kantavat menneisyytensä historiaa mukanaan. Yksi näistä mieleenpainuvin tarina oli tietenkin Evakon-tarina, joka on nimensä mukaan tullut Karjalasta evakkojen mukana. Tarina kiehtoi myös muitakin ja kierroksen lopuksi taimipöydistä etsittiinkin epätoivoisesti evakkoa, jonka löytäminen muodostuinkin äärimmäisen vaikeaksi.
 
 
Tässä onkin hyvä esimerkki siitä, miten pelargonia lajikkeita tehdään. Unicorn zonartic spring on pölytetty toisella lajikkeella (isän nimi roikkuu pölytetyssä oksassa) ja siementen kypsyttyä ne kylvetään ja toivotaan uuden lajikkeen syntyneen. Tässäpä olisi melko kunnian himoinen haaste toteutettavaksi meikäläislle, omaa nimeä kantava pelargonia.
 
 
Tähtipelargoneistakin löytyi myös ulkonäöltäänkin hieman erikoisempia tuttavuuksia, kuten vasemmassa kuvassa oleva fay brawner, jossa kukki kahden värisiä kukkia ja molemmat ovat siis samasta varresta. Eikö olekin uskomatonta.
 
Ällistyin suorastaan, kuinka paljon erilaisia pelargoneja onkaan, enkä yhtään ihmettele miksi niihin voikin hurahtaa ihan täysillä.
 
Kierroksen aikana Seija antoi myös vinkkejä pelargonian kasvatukseen. Ehkäpä mieleen tarttuvin vinkki liittyi pistokaslisäykseen. Seija neuvoikin istuttamaan pistokkaat läpinäkyvään muovimukiin (josta näkee milloin juuret ovat kehittyneet), jonne laitetaan paakkuuntumatonta kissanhiekkaa. Melko erikoinen tapa, mutta kuulemma toimiva, joten sitä on  ihan pakko kokeilla ensi kerralla.
 


 Kotipelargonia-talosta löytyi toinen toistaan ihanampia kukkia.


Kierroksen loputtua jäin vielä tutkimaan sisäpihan tarjontaa. Pelargonia myyjiä löytyi mukavasti ja pöytien ympärillä olikin melkoinen kuhina.
 

Itsekin löysin uuden ihanan tuttavuuden first yellow, keltainen pelargonia. En ennen tiennytkään, että voi olla keltaisia pelargoneja.

Päivä olisi vielä jatkunut pelargonitutkijan Flora Dravengin luennolla, mutta halusin jatkaa töitä puutarhani parissa, joten palasin nopeasti takaisin mökille kitkentäpuuhiin. 
Pelargoniayhdistykselle suuret kiitokset mukavasta päivästä. Opein valtavasti lisää pelargonioiden historiasta, lajikkeista ja kasvattamisesta. Todella ainutlaatuinen tilaisuus nähdä erikoisia lajikkeita samalla kertaa. Olisi ollut mielenkiintoista tietää, kuinka monta eri lajiketta näyttelyssä oli esillä, olisiko ollut lähemmäs sata? No, ainakin todella paljon ja lisääntyipä omatkin keräilyt muutamalla uudella ihanuudella.
 
 
Mukavaa alkavaa viikkoa!
 
 

 


Mari Marjamäki

19 kommenttia:

 1. No onpa kerrassaan suloisia pelargoneja. Tuo keltainen on oikea herkku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen erikoisuus sulatti sydämeni ja minun oli aivan pakko ostaa sellainen kotiini.

   Poista
 2. Tässä postauksessa oli kyllä paljon uutta kiinnostavaa tietoa. Se lisäys keino pitää kokeilla muillakin kasveilla. Kiitos siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lisäys toimii varmasti muillakin pistokkailla, tuota on kyllä kokeiltava, sillä olen äärimmäisen huono pistokkaiden kanssa.

   Poista
 3. Jo on monenlaisia pelargoneja. Omani ovat todella surkeassa kunnossa talven jälkeen. Tai olivat hyvässä kunnossa keväällä sisällä, mutta ulos siirron jälkeen tapahtui taantuminen ja nyypähtäminen. Liian kylmää, tuulista ? Mitä lie. Eivät edes kuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kävi aivan samoin, vein pelakuut aivan liian aikaisin pihalle ja ne saivat pakkasta ja melkein kuolivat. Niin, taisi käydä myös muillekin puutarhureille.

   Poista
 4. Paljon on pelakuita. Miullakin pelakuut on ollu pihalla vasta muutaman viikon kun on ollu niin kylymee. Kiva ois osallistuu tuommosille päiville! Erikoinen tuo keltanen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan uskomaton määrä eri lajikkeita näytillä ja ihan harrastajien kerääminä. Keltainen oli niin erikoinen, että ihastuin siihen välittömästi.

   Poista
 5. On upeita! Ja nyt heti tärkein kysymys, mitä ostit?? Nimim. miten niin utelias? Tuo unicorn sopisi hyvin tyttärelleni :) Miten voi olla niin erilaisia ja erimuotoisia kukkia, kerrassaan uskomatonta...Iloista kesää sinulle! Miten olet jaksellut töissä, olen ajatellut sinua kun et pääse lomailemaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Noh, tuo keltainen first yellow lähti välittömästi kotiin australian villipelargonin ja friesdorfin kanssa. Ihan uskomaton määrä lajikkeita, ei sitä usko ennen kuin näkee.
   Kiitos kysymästä, töissä on mennyt yllättävän hyvin vaikka kevät olikin melkoista menoa. Nyt jo onneksi helpottaa ja parin päivän päästä alkaa viikon miniloma :) aikas ihanaa! Mukavaa kesää myös sinulle!

   Poista
 6. Hienot kuvat!
  Onpas paljon kauniita pelargoneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Nähtävää oli todella paljon! Mukava tapahtuma!

   Poista
 7. Mäkin kävin pelargoniapäivillä! Mukavaa oli! Paikka on kyllä niin ihanan idyllinen! ❤
  Ostin itselleni mårbacka-pelargonian ja pienen ämpärin Saarelman salaisuutta 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, mukavaa oli. Ja paikka mikä ihanin, todellakin idyllinen. Itsekin kannoin muutaman pelargonin kotiin. Olisiko pitänyt ostaa myös Saarelman salaisuutta, jotta ne kukkisivat yhtä komeasti kuin viime vuoden voittaja pelargoni :)

   Poista
 8. Olipa kiva nähdä kuvia tuolta sisältä näyttelystäkin, sillä oma osallistuminen jäi tänä vuonna harmillisen lyhyeksi. Toki mukaan ehti silti tarttua kassillinen ihanuuksia sieltä pihalta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapahtuma oli todella mukava. Harmittelen vieläkin, että kukkasidonta-osio jäi tyystin näkemättä, onneksi näin edes muutaman kuvan blogisi kautta.

   Poista
 9. Upeita pelargonioita! Varmasti mukava tapahtuma. Kesäistä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 10. Voi millainen paikka♥ Upeita pelargonioita!! mutta olipa jännä tuo fay brawner, jossa kukkii kahden värisiä kukkia..tuollaisesta en ole koskaan kuullut,hieno!:) Kaunista kesänjatkoa sinne!

  VastaaPoista
 11. Ihana juttu pelargoneista, joihin olen aivan ihastunut ja niitä onkin kertynyt kotiin melkoisesti. Keltainen puuttuu kyllä! Pakko saada <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!