maanantai 3. heinäkuuta 2017

Linnanmäki puutarhurin silmin

 
 
 
Kävimme perheen kanssa juhannusaattona hurvittelemassa Linnanmäellä. Huvilaitteiden lisäksi Lintsi tarjosi mahtavan kokemuksen näin puutarhurin silmin. Edellisestä kerrasta taisi olla jo kymmenisen vuotta, joten uutta ihmeteltävää riitti koko päiväksi.
 
Vesiaiheet olivat taidokkaasti suunniteltu huvilaitteiden yhteyteen. Tuntuikin, että jokaisella asialle oli huolella suunniteltu paikka ja tarkoituksensa. Koko alue näyttikin todella huolitellulta ja siistiltä.
 
 En olisi tarvinnut laisinkaan ranneketta huvilaitteisiin, olisin saanut kulutettua aikani tutkiessani upeaa puutarhamaista huvittelualuetta. Välillä tuntuikin, että olisin kulkenut kuuluisan Flower Show:n näyttelypuutarhoissa. Yläpuolella olevan kuvan vesiaihe oli todella vaikuttava ja mahtavan kokoinen vesiputouksineen ja kivineen.
 
 
 Päivän aikana kahmin uusia ideoita ja ehkäpä hieman hullujakin suunnitelmia omaan puutarhaani sovellettavaksi. Kuvan mielenkiintoisen näköinen suihkulähde olikin ainakin lasten mieleen ja myös minunkin. Ehkäpä voisin itse kehittää jonkinlaisen suihkulähteen lampeemme, joka herättäisi katsojan mielenkiinnon erilaisuudellaan.
 
 Tämän mahtavan kokoisen kukkapenkin kohdalla vietin aikaa todella pitkään. Sen värimaailma sai minut pohtimaan jälleen oman perennapenkkini värien sekamelskaa.


 Tällä hetkellä tässä penkissä kukkivat vaaleanpunaiset ja keltaiset kukkaset ja olihan siellä pieni ripaus vielä sinistäkin. Taidokkaasti suunniteltu, kokonaisuus balanssissa, eikä väriyhdistelmät riitele keskenään. Tämän kun osaisi vielä kotipihassakin toteuttaa.
 Tarkemmin katsottuna penkissä ei ollut paljoa monivuotista perennaa, vaan penkki oli koottu erilaisista yksivuotisista kesäkukista. Itseasiassa tällainen suuri kesäkukkapenkki on ollut jo kauan suunnitelmissani. Kukinta olisi taattu heti keväästä, eikä tarvitsisi koko kesää odotella kukkaloiston alkamista.


Alueella kulkiessa ei voinut välttyä näkemästä mahtavan kokoisia kukkaistutuksia. Näissä kukkatorneissa oli käytetty mielenkiintoisia kasveja kesäkukkien lisäksi, mm. heiniä ja persiljaa.
 
Upeat väriyhdistelmät, oranssia ja keltaista sekä tuplasti pinkkiä. Kivasti yhdistetty rungollista, roikkuvaa ja riippuvaa.Ruukkuja löytyi kaikenlaisia, oli muovista, puista, peltistä ja saviruukkuakin. Kaikkia näitä yhdisti kuitenkin mielettömän suuri koko. Istutukset olivat mielenkiintoisia kasvi- ja väriyhdistelmiä. Alueella oli istutuksia todella paljon, osa jäi varmasti näkemättä ja tietty kuvaamatta. Harmillisesti unohdin kuvata ehkäpä suurimman näkemäni verenpisaran kukinnon joka kukki parhaimmillaan suuressa kukkalaatikoissa.

 Alueelta löytyi myös upeita yksityiskohtia, kuten kukkiva riikinkukko.

 Japanilaistyylinen levähdyspaikka oli yksi suosikeistani. Penkillä istuessa olisi voinut luulla olevansa jossain aivan toisaalla. Tämä tyylisuunta kiehtoo minua erityisesti ja olikin mahtavaa nähdä ihan livenä jotain tällaista.
 

 Kukkapenkeistä löytyi hauskoja yhdistelmiä, tulisiko sinun mieleesi istuttaa ruusun viereen herukkaa? No, ei ehkä ihan ensimmäiseksi, mutta mielenkiintoinen sekoitus havuja, ruusua ja herukkaa.

 Esiintymislavan vierestä löytyi myös jotain erikoista. Seinään oli kasvatettu omenapuu säleikön muotoon. Yksinkertaisuudessaan mahtava katseenvangitsija. Alppiruusu pensas näytti parastaan, uskomattoman kaunis.


 Ehkäpä erikoisin kukkapenkki löytyi riippakoivujen alta. Penkissä oli hyvällä maulla karu meininki. Hiekasta nousi kivikkokasveja, heiniä ja ruukuissa kasvoi mehikasveja ja kaktuksia. Mieleeni tuli väistämättä paahteinen aavikko.
 
Jo toistamiseen tänä kesänä törmään ihastuttavaan kultasateeseen. Tämän ohitse ei voinut kävellä pysähtymättä, kuvaamatta ja huokailematta.


Voisin istua tämän sateen alla koko kesän.


Huoliteltuja istutusalueita on mukava ihastella. Tästäkin voi todeta, että suuret määrät samaa lajia tekee helposti näyttävän ja siistin penkin, sekä suuriakin havupuita voi nähtävästi yhdistää perennapenkkiin. Tästä ammensin jälleen hieman oppia omiin suunnitelmiini.
Uskomattoman suloinen löytö löytyi lehvistön alta jonossa seisoessani. Kiinanlaikkuköynnös kukki täydessä kukassa, piilossa katseilta. Köynnöksen kukkia en ole ennen nähnyt, ne muistuttivat erehdyttävästi kirsikan kukkia.

Unohtumaton juhannus Linnanmäellä. Mennessä hieman kiukuttelin, että Helsingin kasvitieteellinen puutarha jää tällä reissulla näkemättä, mutta Lintsihän tarjosi upean kokemuksen myös puutarhurin silmin katsottuna, eikä paluumatkalla asia todellakaan enää harmittanut. Hatun nosto alueen suunnittelijoille ja toteuttajille, saitte minut ällistymään.


Käykäähän tutustumassa upeaan Linnanmäkeen puutarhurin silmin.
 
 
 
 
Mari Marjamäki
14 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia! Itsekin viime kesänä ihastelin noita istutuksia monen vuoden vierailutauon jälkeen. Mukavasti on kasveja ja vettä tasapainottamassa huvipuiston hälyä. Vielä kun saisi omaan pihaan sellaisen hyppivällä vedellä varustetun polkusokkelon, lapset olisivat jaksaneet juosta siinä loputtomiin ☺.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Virve! Istutusalueisiin oltiin todella panostettu, kesäkukkia unohtamatta. Heh, polkusokkelo olisi hauska kotipihalla, siinä riittäisi riemua koko kesäksi.

   Poista
 2. Erittäin mielenkiintoinen näkökulma Linnanmäkeen. En tiennyt sen kätkevän noin upeita puutarhaluomuksia, paikka alkoi kiinnostaa ihan uudella tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomaan katsovani maailmaa puutarhalasin takaa ja näen vain ihania kukkia joka puolella, paikasta riippumatta. Suosittelen kiertämään Linnanmäen alueen ajan kanssa, alueelle on vapaa pääsy ja voihan sitä vaikka vanhan vuoristoradan kyytiinkin hypätä :)

   Poista
 3. Mun Linnanmäkireissusta taitaa olla 16-17 vuotta! Onkohan siellä ollut aina tuommoista kukkaloistoa?...No, tosin en olisi silloin varmaan huomannutkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korjaus...aloin uudestaan laskemaan...siis varmaan joku 22 vuotta edellisestä kerrasta =D.

   Poista
  2. Heh! En itsekään muistanut alueen kukkaloistoa, tai en silloin kiinnittänyt siihen niinkään huomiota. Mutta nyt se tosiaan ällistytti mahtavuudellaan. Suosittelen käymään!

   Poista
 4. No olipa erikoinen matka linnanmäelle. En ole käynyt moneen vuoteen, mutta sillon kun kävin en ole huomannut mitään tällaista. Kiitos tästä matkasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhailu ei kuulunut matkasuunnitelmiin, joten se tulikin positiivisena yllätyksenä.

   Poista
 5. en ole käynyt siellä vuosiin. Kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi! Monen vuoden jälkeen Lintsi tarjosi yllättäen jotain ihan muuta mitä, menin hakemaan.

   Poista
 6. Mukava puutarhavierailu Lintsille. Itse en olekaan käynyt siellä varmaankaan kymmeneen vuoteen. Oman kokemukseni mukaan huvipuistoissa on yleensä upeasti suunniteltuja istutusalueita. Huvipuistoihin kannattaa mennä ihan niidenkin ja niistä saatavien uusien ideoiden perässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pistänyt saman merkille huvipuistojen suunnittelun suhteen, viime vuonna ihailin Särkänniemen istutusalueita. Sieltäkin löytyi uusia ideoita omaan pihaan mukautettavaksi.

   Poista
 7. Kiinnostava näkökulma! Muistan viime vuonna lintsillä tsekanneeni, että onpa huoliteltua puutarhaa, mutta en jäänyt tarkemmin asiaa seuraamaan. On kyllä tosiaan kaunista! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!