tiistai 6. syyskuuta 2016

Kasviksista innostuneena

 
 
Lihanlakon alkamisesta on kulunut kuukauden verran ja ilokseni huomasin, ettei minulle kasvanutkaan pupun korvia pelkkien vihannesten syömisestä. Tosin en huomannut erityistä muutosta olotilassa, vaikka aloitinkin rankan treenaamisen samoihin aikoihin lakkoni kanssa. Siis energiaa riittää mainiosti ilman lihaakin, eikä nälkääkään ole tarvinnut kärsiä. Myös unenlaatu on parantunut kaikin puolin, saan unenpäästä nopeasti kiinni ja nukun yöni todella sikeästi, en tiedä johtuuko se nimenomaa lakosta, väsyttävistä treeneistä vai pimenevistä illoista. Odotettua painonpudotusta ei kuitenkaan  tapahtunut, sokeririippuvuuteni vuoksi.

Oman maan satoa

En kokenut lakkoni aikana minkäänlaisia himoja liharuokia kohtaan, yksi hairahdus kuitenkin tapahtui, vahingossa. Päätimme eräs sunnuntai päivä "herkutella" Hesburgerin ruuilla, ja tilaisin itselleni tietenkin kanahampurilaisen. Hampparit menivät jossain kohtaan sekaisin ja olin ahneuksissani syönyt jo puolet mieheni kerroshampurilaisesta, kunnes huomasin erehdyksen. Nooh, näitä sattuu, loppuajan olinkin hieman tarkempi lihan suhteen, kieltäydyin jopa markkinoilla maistamasta uutuus lihapullia ja makkaroita. Lakko ei siis vaatinut paljoakaan itsekuria, toisin kuin miehelläni, jonka itsekuri tyrehtyi jo toisena päivänä kebab-ravintolan edessä.

Kesäkurpitsakeitto
 
Myskikurpitsakeitto
 
Lihalakon seurauksena olen löytänyt uusia ihania reseptejä, erityisesti kesäkurpitsasta, joka muuntuu niin salaatiksi, keitoksi, lisukkeeksi paistettuna taikka wokattuna sekä spagetiksi. Innostuin spagetista jopa niin paljon, että ostin itselleni kuorimaveitsen, jonka avulla saa leikattua ohuita spagettimaisia nauhoja kesäkurpitsasta. Epätoivoisesti haeskelin tätä veistä kauppojen hyllyiltä, kunnes pienen nettisurffauksen päätteeksi löysin vihdoin ja viimein Julienne-kuorimaveitsen Prima-mausteiden nettikaupasta. Eikä kuuden euron hintakaan päätä huimannut, joten rohkenin hankkia moisen veitsen kokeiluun.  
Kuorimaveitsellä saa tehtyä myös nopeasti salaattia.
 Innostuin myös kokeilemaan myskikurpitsaa, jota mainostettiin melko aktiivisesti ruokakauppojen tarjouslehtisissä. Aika erikoinen tuttavuus, josta tuli välittömästi suosikkini, keiton muodossa. Ajattelin kokeilla siitä vielä spagettia sekä ranskiksia uunissa.

Myskikurpitsa
 
Siemenet otin talteen ensi kevättä varten, sillä aion kokeilla sen kasvattamista omassa puutarhassani, nämä kaupan kurpitsat näyttivät matkustaneen Espanjasta asti meidän heviosastoille. Siemenet ovat myös herkullisia paahdettuna, joten lähes koko kurpitsa tulee hyödynnettyä.

Näistä resepteistä innostuin toden teolla
Viime vuonna söin lehtikaalia jo kyllästymiseen saakka, joten otin kokeiluuni uuden pihvireseptin lehtikaalista. Pihvit olivat yllätyksekseni todella täyttäviä, pari pihviä vei nälän tunteen koko loppupäiväksi.


Oma versioni lehtikaalipihveistä
 
Ehkäpä suurin yllätys olikin huomata kuinka monipuolisesti kasviksia voikaan käyttää. Ehkäpä juuri kesäkurpitsa on siitä hyvä esimerkki, siitä voi valmistaa alkuruuaksi salaattia, pääruuaksi, keittoa ja jälkkäriksi kakkua, puhumattakaan lehtikaalista, joka muokkautuu moneen ruokaan. Olen siis ollut liian arka kokeilemaan uusia kasvisreseptejä ja pysytellyt turvallisilla vesillä valmistaen kasviksia vain lisukkeeksi.

Kesäkurpitsa "Eight Ball"

Lihalakon aikana olen rohjennut kokeilemaan rohkeasti uusia kasvisreseptejä ja olen huomannut kasvisten monipuolisuuden, joten tästä lähtien lisukkeena olleet kasvikset nousevatkin pääruuaksi keittiössäni. Myös lihan osuus keittiössämme vähenee ratkaisevasti, ainakin siihen saakka kunnes pakastin alkaa täyttymään jälleen riistasta.

Markkinatuliaiset, tuoretta maissia.
 
Ehkäpä mukavinta tässäkin haasteessa oli huomata kuinka paljon tuli hyödynnettyä oman kasvimaan antimia ruuanlaitossa, omavaraisuusaste hipoi lähes sataa prosenttia päivittäin. Ja ennen kaikkea olen tyytyväinen, että olen käyttänyt lähes koko puutarhani sadon ruuan valmistukseen, joten hävikkiä ei ole syntynyt senkään suhteen, myös kaikki kesäkurpitsat tuli popsittua omaan napaan, eikä tarvinnut niitäkään jaella epätoivoisesti puolelle suvulle.
 

14 kommenttia:

  1. Lehtikaalipihvit ovat herkullisen näköisiä, ja kuten sanoit täyttäviä.
    Myskikurpitsa on mulle ihan outo juttu, en oo edes huomannut noita mainoksiakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kokeilemaan myskikurpitsaa, siitä tuli minun suosikkini. Tälläkin hetkellä jääkaapissa odottaa yksi myskikurpitsa, oli pakko hakea vielä yksi, ennen kuin satokausi menee ohitse.

      Poista
  2. Näin satoaikaan lihaa ei pahemmin kaipaa, kun tuoreita kasviksia saa joko omasta puutarhasta tai kaupasta yllin kyllin. Tykkään kovasti keitoista ja niitä on tullut mm. kesäkurpitsasta laitettua moneen kertaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, eipä sitä lihaa oikeastaan kaipaa, kun valinnanvaraa löytyy niin omasta kuin kaupankin puolesta. Kurpitsakeitot olivatkin yllätyksekseni todella hyviä ja nopeita valmistaa.

      Poista
  3. Kasvikset ja juurekset kuuluvat meidänkin ruokavalioomme päivittäin kalan ohella. Lihaa tulee syötyä aika vähän. Olemme olleet mieheni kanssa Vhh ruokavaliolla nyt kolmisen vuotta ja hiilarit on karsittu pääsääntöisesti hyvin vähäisiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuohon minullakin olisi pyrkimys, päästä hiilareista eroon tai edes vähentää niiden syömistä. Leipä ja sokerit ovat minun pahimmat kompastukivet, niiden välttämiseen vaaditaan jo enemmän itsekuria.

      Poista
  4. Meilläkin syödään kaikenlaista kasviksista ja juureksista,vihanneksista tehtyä. Ei kuitenkaan kokonaan olla ilman lihaa, vaikka sitä ollaankin paljon vähennettykin.
    Ja uuten saitko jo ne mitkä voitit arvonnastani??Ainakin pitäisi jo olla tullut.

    VastaaPoista
  5. Tämä on ollutkin mukava huomata, että moni muukin on vähentänyt lihan syöntiä.
    Eilen tuli postissa ihana paketti! Kiitos vielä upeista palkinnoista!

    VastaaPoista
  6. Hei tämä oli ihana lukea! Itse olen ollut kasvissyöjä 36 vuotta ja kannustan aina lihan vähentämiseen. Painosta viis, sinulla on varmaan lihasmassakin lisääntynyt kun treenaat. Voi miten upeat pihvit ja mahtavan sadon olet saanut. Itse olen surkimus hyötyviljelijä niin ihailen kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, mikä saavutus kasvinsyöjänä, nostan hattua! Projektini osoitti että ilman lihaakin pärjää mainiosti ja koko puutarhani satokin tuli hyödynnettyä.

      Poista
  7. Mahtavaa lukea näin onnistuneita kokemuksia kasvisruokavaliosta. Kesäkurpitsa on myös ihan suosikkini, samoista syistä :) Myskikurpitsa on uusi tuttavuus, täytyykin googlata reseptejä.
    Haluaisin itsekin kasvattaa kasvisten osuutta ruokavaliossa, mutta se vaatisi panostamista ruoanlaittoon, sekä hieman aikaa ja energiaa. Varmasti auttaisi myös asiaa, jos puoliso ei näyttäisi ihan kauhistuneelta pelkästä ajatuksesta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, huomasin saman että kasvisruokavalio vaatii enemmän panostamista ja aikaa, mutta siihenkin varmasti oppisi. Projekti tosiaan avasi silmäni juuri kasvis reseptien suhteen ja löysin uuden suosikin, myskikurpitsan.

      Poista
  8. Kasvatin tänä vuonna ekaa kertaa kurpitsoja (muuta kuin kesäkurpitsaa) ja myskikurpitsakin on tuolla aluillaan. Mutta saapa nähdä ehtiikö se valmiiksi, aika pieni on vielä. Tuo sinun myskikurpitsakeittosi näyttää niin hyvältä, samoin lehtikaalipihvit! Tämä lähes 100% omavaraisuus on ollut niin hienoa ja tulee muutenkin koitettua kaikenlaista uutta kokkailtavaa. :)

    VastaaPoista
  9. Ensi vuonna kokeilen erilaisia kurpitsoja ja ehdottomasti myskikurpitsaa. Ilmeisesti se vaatii todella paljon lämpöä, kasvihuone voisi olla tarpeeksi lämmin. Omasta sadosta nauttiminen on ollut se kesän huippu juttu!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!