tiistai 26. tammikuuta 2016

Vuoden vihannes 2016

Joko tiedät mikä on vuoden 2016 vuoden vihannes? No, sehän on kukkivat kaalit, erityisesti eri väriset kukkakaalit, parsakaalia unohtamatta. Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry. valitsevat joka vuosi teemavihanneksen, jotta ihmiset saisivat tietoa kasviksista ja niiden käyttö mahdollisuuksista.  Meidän keittiössä käytetään paljon vihanneksia, pääasiassa kotimaisia. Tähän aikaan vuodesta tuoreita kotimaisia kukkakaaleja tai parsakaaleja ei  ole saatavilla, mutta onneksi pakastinaltaasta löytyy.

Tiesitkö, että perinteisen valkoisen kukkakaalin lisäksi on vihreän, liilan ja oranssin värisiä kukkakaaleja. Joskus olen ihmetellyt sellaisia kaupan vihanneshyllyllä , mutta tänä vuonna ostan rohkeasti sellaisia kokeeksi. Niitähän voi käyttää kuten valkoista kukkakaalia, ne eroavat vain väriltään, ei niinkään maultaan.

Kukkakaalia voi nauttia raakana tai kypsänä. Raakana käytän sitä salaateissa ja kypsennettynä muhennoksissa, padoissa, wokissa, keitoissa, gratiineissa tai ihan sellaisenaan keitettynä. Myös parsakaali on herkullista syötävää wokeissa, piirakoissa ja keitettynä.  Löysin eilen mielenkiintoisen ohjeen, kukkakaali-porkkanamuusi. Sitä tulen vielä testaamaan.

Hyvän maun lisäksi kukka-ja parsakaalit ovat terveellisiä. Ne sisältävät antioksidantteja ja vitamiineja. Ne ovat varsinaisia C-vitamiini pommeja, 100 gramman kukkakaali annos kattaa koko päivän C-vitamiini tarpeen. Ne auttavat ruuan sulatuksessa, estävät syöpää, suojaa sydän- ja verisuonitaudeilta...tätä listaa voisi jatkaa vielä pitkään, joten eiköhän se tullut selväksi että syödään kukkakaalia, jotta pysytään terveenä.

Tämän vuoden teemavihanneksen innoittamana taidan kokeilla kukkakaalien kasvatusta siemenestä alkaen, ehkäpä liilan värisiä. Ja voisihan sitä yrittää vielä parsakaaliakin kasvattaa uudestaan. Viimeksi sain kasvatettua komeat parsakaalit, mutta pienet vihreät toukat tulivat ja söivät koko sadon. Ajattelin käyttää myös tätä teemavihannesta köökin puolella eri valmistustapoja käyttäen.


 

Tällainen kukkakaali löytyi Schetelig Oy:n siemenluettelosta

Täten haastan itseni ja muutkin rohkeasti kokeilemaan kukka- tai parsakaalien kasvatusta tai kokkailemaan siitä jotain uusia herkkuja. Sekä maistamaan liilan tai oranssin väristä kukkista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!