lauantai 16. tammikuuta 2016

Amaryllikselle lisää elinaikaaOlen lähes joka vuosi heittänyt joulukukat roskiin niiden kuihtumisen jälkeen. Joskus olen sitkeästi yrittänyt pitää hengissä joulutähteä, mutta se tiputti lehtensä pikku hiljaa ja jäljellä oli karun näköinen lopputulos.  Se siitä.
Tänä vuonna ajattelinkin antaa lisäaikaa amaryllikselleni. Koska kyseinen sipuli teki kolme kukkavanaa ja kukkiakin aukesi todella monta. Keräilin hieman tietoa siitä,  miten voisi onnistua kukittamaan amaryllis ensi jouluksi. Ja eihän se niin vaikeaa luulisi olevan, ainakin se on kokeilemisen arvoista, onnistui tai ei.

Amarylliksen hoito kukinnan jälkeen

Leikkaus
Kun kukat ovat lakastuneet, ota ne pois. Jos ne jättää paikoilleen , siemenet alkavat kehittyä ja kuluttavat sipulin voimaa. Mutta älä leikkaa vanaa , anna sen lakastua ensin.

Kastelu ja lannoitus
Kukinnan jälkeen kasvi kerää ravintoa sipuliinsa. Joten siirrä kasvi valoisaan paikkaan ja kastele kerran tai kaksi viikossa lannoitevedellä, hoida kuten viherkasvia.
Kesällä koko ruukun voi istuttaa puutarhaan puolivarjoisaan paikkaan. Mutta sateisena kesänä on parempi kantaa ruukku sisälle, jotta sipuliin ei iske punalaikkutauti. Ja muista varoa etanoita!

Lepoaika
Ota syksyllä ruukku sisälle ennen pakkasia  ja kastele niukasti jonkin aikaa ja lopeta sitten kahdeksi kolmeksi kuukaudeksi. Poista kuihtuneet lehdet. Laita pimeään, viileään paikkaan ( 10-15 astetta) lepäämään.

Istutus
Kun sipulissa näkyy jälleen elonmerkkejä istutetaan se uudelleen. Puhdista sipuli vanhasta mullasta ja leikkaa kuivuneet juuret. Irrota mahdolliset sivusipulit varovasti ja istuta pieniin ruukkuihin. Pidä sipulia muutama tunti haaleassa vedessä. Sipulin juuret ja alaosa saa vain kastua. Sipuli istutetaan hiekkapitoiseen multaan, esim. kaktusmulta. Ruukku saa olla pieni. Sipulin ja reunan väliin jää sormenlevyinen tila. Pohjalle kannattaa laittaa lekasoraa salaojaksi. Istutuksen lopuksi kastele ruukku hyvin ja laita valoisaan paikkaan odottelemaan joulua.

Katsotaan jaksanko odottaa ensi jouluun vai mahtaakohan pikku apulaiseni tuhota amaryllikseni sitä ennen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!