keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Inspiraatiota vihanneksista


Olen jo muutaman vuoden innokkaana seurannut vuoden vihanneksen valintaa, joka paljastetaan yleensä vuoden vaihteen aikaan. Vuoden vihannes innostaa maistelemaan ja kokeilemaan kyseistä vihannesta keittiössä eri reseptien muodossa. Viime vuosina olen innostunut kokeilemaan sitä myös kasvimaan puolella, itse asiassa se määrittelee suuresti, mihin vihannekseen panostan kyseisenä kasvukautena. Mielenkiinnolla odotan tämän vuoden kasvukautta nyt juurikkaiden parissa, joka on siis vuoden 2019 vihannes. Joka vuosi laitan rivin taikka pari punajuurikkaita, mutta tänä vuonna annan sille paljon tilaa keittiöpuutarhastani eri lajikkeiden muodossa. Siemenluetteloista olen jo tutkinut erilaisia lajikkeita ja täytyy myöntää, että paljon on vielä kokematta.
 
 
Tutkiessani juurikkaiden Beta- sukua, huomasin  myös lehtimangoldienkin kuuluvan tähän perheeseen. Tätäkin olen kasvatellut aiemminkin, mutta tänä vuonna kasvatankin punaruotisen lajikkeen kaveriksi myös muitakin lajikkeita. Vuoden vihanneksen parissa on mielenkiintoista haastaa itsensä niin puutarhan kuin keittiönkin puolella. Itse asiassa uudet juurikas-reseptit ovat enemmän kuin tervetullutta, se on vihannes jonka kokkaaminen on tällä kertaa minulle vaikeampaa, kuin kasvattaminen. Mutta innolla odotan jo tulevaa juurikas-vuotta, jonka ajattelin aloittaa jo lähipäivinä kylvämällä punajuuren siemeniä. Sadonkorjuuseen aion päästä jo muutaman päivän päästä, sillä tämä koekasvatus syödään jo verso-vaiheessa salaattina.
 
Yin Yang -papu
 
Viime vuoden vihannes papu, kuljetti minut papujen maailmaan. Pelkästään lajien kirjo sai minut jo hämmästymään. Itse asiassa jouduin jopa valitsemaan suuresta valikoimasta mielenkiintoisimmat, sillä lajien määrä oli todella suuri.
 

Borlotti- papu
 
En voinut uskoa, miten kauniita pavutkin olla. Sadonkorjuun aikaan olikin jännittävää avata palkoja ja tutkia, mitä sieltä löytyisi. Olikin virkistävää kokeilla jotain ihan uutta perinteisten pensaspapujen rinnalle. Tästäkin kokeilusta jäi muutama lajike, joita on kasvatettava myös tänäkin vuonna.
 
Lähipäivinä suuntaan siis siemenkaupoille ja valitsen tulevan kasvukauden juurikaslajikkeet kasvatukseen. Ehkäpä eniten toivon löytäväni jonkin hyvän reseptin, joka voisi jäädä ihan pysyvästi käyttöön keittiön puolella. Ensi kesänä on siis luvassa jälleen mielenkiintoisia puuhia vuoden vihanneksen parissa.
 
 
 
 
 
Mari Marjamäki 

12 kommenttia:

  1. Yleensä minä olen aina jäljessä kaikista trendeistä enkä muista koskaan noita vuoden vihannes -juttuja, mutta tänä vuonna huomaankin, että olen vahingossa antamassa tilaa juurikkaille: kasvimaan suunnitelmassa on mangoldi ja kahta erilaista punajuurta. Kasvimaan juurikaskiintiö siis kolminkertaistui :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, innostun ajan trendeistä myöhässä, kun ovat jo menneet ohitse muodista 😂 mutta vuoden vihannes on jo lähes traditio puutarhassani. Mutta hei, tänä vuonna olet hienosti ajan hermoilla 😀

      Poista
  2. Mangoldi on minusta jo kaunis katsellakin, kuten ovat nuo sinun papusikin. Meillä ei porkkanoista koskaan ehditä tehdä mitään, sillä ne napostellaan sellaisinaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnän, kasvatan mangoldia yleensä vain koristeeksi, mutta tänä vuonna haastan itseni ja käytän sitä kokkailussakin.

      Poista
  3. Suosittelen raitajuurikkaita! Jostain syystä en ole oikein onnistunut kunnolla pyöreissä punajuurissa, mutta raitajuurikkaat on jo ulkonäönkin puolesta niin kauniita! Punajuurista minulla on kasvanut parhaiten pitkät punajuuret. Johtuisikohan vähän laiskasta kastelusta? Tänä vuonna olen päättänyt kastella paremmin kasvulavoja (niin kuin kaikkina vuosina tähän asti). :D :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, raidalliset juurikkaat menevät siis kokeiluun. Joka vuosi kylvän punajuuria, mutta jostain syystä ne jäävät aina huonolle hoidolle 🤔 Mutta tähän tulee nyt muutos tänä kesänä 😀

      Poista
  4. Herkullisia kuvia! Kokeilin viime kesänä ensimmäistä kertaa mangoldia ja havaitsin sen todella hyväksi wokkikasvikseksi. Tai sitä voi oikeastaan heittää mihin tahansa pannulla paistettavaan "seokseen" :)
    Pavut ovat itselleni taas hieman vieraampia. Onko mitään papuja, joita ei tarvitsisi keittää kuten härkäpapuja? Jotain mitä voisi heittää vaikka suoraan pannulle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Miten olenkaan unohtanut tuon wokkaamisen!!!! Tämä pitää muistaa kesän kokkauksissa.
      Keitän aina pavut ennen syöntiä, joten en tiedä voisiko niitä syödä pelkästään wokattuna 🤔

      Poista
  5. Onpas ihania lajikkeita! Minä tykkään kyllä kasvissyöjänä syödä juurikkaita, mutta olen aivan crap hyötyviljelijä. Onneksi kaupastakin saa :) Ihastuin keltajuurikkaaseen, ihanan makuinen. Harmi kun bataattia muuten ei oikein voi Suomessa viljellä. SE on niin hyvää! Onnea ja iloa viljelmillesi ja keväista tunnelmaa sinulle"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Keltajuurikasta kehutaan kovin maukkaaksi, joten tätä on kylvettävä ja testattava. Juuri luin puutarhalehdestä bataatin viljelystä. Innostuin siitä sen verran, että sitä on kokeiltava, vaikka sadon saaminen ei ole varmaa. Ihanaa kevään odotusta!

      Poista
  6. Kuljeskelin täällä pitkin blogi maailman polkuja ja törmäsin blogiisi, luultavasti eka kerran. Olipas postauksesi tosi mielenkiintoinen. Tuli niin elävästi mieleen kun olin pienten lastemme kanssa kotona ja meillä oli upea kasvimaa. Sitten menin kouluun ja kolmivuoro työhön ja syntyi vielä meidän kuudes lapsemme, silloin kasvimaat unohtui. Nyt olisi tilanne että ollaan miehen kanssa kahden, voisi tehdä jätti suuren kasvimaan, MUTTA nyt on sitten selkä niin kipeä ettei voi kuvitellakkaan. Innostuisikohan mies pienestä kasvimaasta, meidän kokoisesta...
    Aion ruveta seuraamaan blogiasi ja liityin oikein lukijaksikin.
    Rauhallista ja iloista pääsiäistä sulle.

    VastaaPoista
  7. Hei! Löysin blogisi Instan kautta ja liityin lukijoihin. Tapaamisiin siis postausten äärellä!
    Oli mukava lukea ajatuksiasi ja vihanneskokemuksiasi. Minä olen vuosittain perehtynyt vuoden teemakasveihin ja -marjoihin (puutarha ja luonnon). Yleensä myös kasvattanut joitakin puutarhassa.
    Tänään pihahommat jatkuvat, kun eilinen meni ihan muissa hommissa. Aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!