torstai 22. marraskuuta 2018

Viimeiset sadonkorjuut

 
 

Lämpimien ilmojen ansiosta me puutarhurit olemme saaneet hieman jatkoaikaa puutarhan puolella. Olen pyrkinyt ottamaan kaiken mahdollisen hyödyn irti tästä lämpimästä talvesta. Olen kitkenyt, kääntänyt maata, pessyt ruukkuja, siivonnut ja tehnyt mahdollisimman paljon niitä töitä, jotka odottaisivat normaalisti minua keväällä. Näin ollen uusi kausi on helpompi aloittaa kaiken tohinan keskellä. Myös jouluisia valmisteluja on ollut mukava puuhailla ulkona, ilman että sormet ovat kylmästä kankeat.
 
 
Kaiken tämän puuhailun lomassa nostin maasta maa-artisokan sadon. Maa-artisokka on viimeisin, mutta ei kuitenkaan arvoltaan vähäisin kasvi, jonka sato valmistuu myöhään syksyllä. Viime vuodesta viisaampana nostin sadon ennen kuin maa oli jäässä, jolloin sadonkorjuu on huomattavasti helpompaa. Maa-artisokan kasvatus on todella helppoa, mutta siitäkin huolimatta ensimmäinen vuosi oli harjoittelua. Nyt toisena vuotena osasin kasvattaa ja hyödyntää sitä keittiönkin puolella paremmin. Ehkäpä kolmantena vuotena olen jo täysin oppinut 😊.
 
 

Pienestä tilasta huolimatta maa-artisokka tuotti satoa todella hyvin, ehkäpä ylituotannoksi asti. Itse asiassa olin hieman pulassa niiden kanssa, sillä ne eivät kestä kauaa varastointia, joten ne oli saatava nopeasti käytetyksi. Muistin aiemmin kesällä käydyn keskustelun työkaverin kanssa, jolloin hän kertoi syöneensä ravintolassa ihan mielettömän hyvää maa-artisokka keittoa.
 
 
Pienen googlettamisen jälkeen löysin helpon ja herkullisen reseptin keitosta, jota oli ihan pakko kokeilla. Ja täytyy myöntää, että samettinen keitto oli myös minunkin mieleeni. Ilahdutin myös työkaveriani viemällä hänelle pussillisen sokkia kiitoksena reseptivinkistä.
 
 

Tämä auringonkukan sukulainen on tutustumisen arvoinen kasvi. Luulen että se on löytänyt puutarhastani paikan, joka on ja pysyy ikuisesti. Ja täytyy myöntää, että maa-artisokan korkea kasvutapa ja keltainen kukka korvaavat mainiosti auringonkukan kasvattamisen pienessä hyöytarhassani.
 
 
Korjattuani sadon muokkasin maan uudelleen jättäen maahan muutaman sokan ensivuodeksi kasvamaan. Voiko olla helpompaa kasvia? Ja vuoden päästä pääsen taas herkuttelemaan tällä hyötytarhani erikoisella kasvilla. Jotta odotus ei kävisi liian pitkäksi, pakastin muutaman pussukan valmista sosetta talven varalle, joista saa valmistettua nopeasti herkullista keittoa.
Olisiko sadonkorjuu nyt suoritettu tältä vuodelta, vai löytyyköhän puutarhasta vieläkin jotain kerättävää?
 
 
Mukavaa marraskuuta!
 
 
 
Mari Marjamäki
 
 
 
 
 

10 kommenttia:

  1. Vaikka on ollut melko lämmintä en ole innostunut tähän vuodenaikaan pihatöistä. Keväällä sitten! Hyvää marraskuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin yleensä jätän puutarhatyöt ensimmäisten pakkasten tultua, mutta tänä vuonna lämpimät ilmat ovat innostaneet puuhailemaan ulkona.

      Poista
  2. Minä tein tänä vuonna sen virheen, että leikkasin maa-artisokan varret ensimmäisten kovien pakkasten jälkeen. Jos olisin uskonut, että tulee vielä pitkä, lämmin jakso ja lehdet olisivatkin kestäneet pakkasjakson yli, olisivat mukulat saattaneet kasvaa vielä pikkuisen lisää kokoa. Päätinkin, että tulevina vuosina leikkaan niiden varret vasta marraskuun lopulla, vaikka tulisi lunta lokakuun alussa :D Maan jäätymistä saa hidastettua huomattavasti, kun kasaa ennen pakkasia paksulti lehtiä maa-artisokkien juurelle. Niin voi nostaa kerralla sen verran kun saa käytettyä ja säästää loput vaikka joulupöytään. Tai nostaa vasta keväällä roudan sulettua. Tein itse viime vuonna niin ja artisokkien maku oli minusta silloin täyteläisempi kuin syksyn sadonkorjuussa. Mukavaa marraskuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että täällä on joku muukin maa-artisokan kasvattaja 😁
      Kiitos näistä vinkeistä, ensi vuonna korjaan satoa pitkin talvea. Pitää vain muistaa peitellä maa hyvin, että sadonkorjuu onnistuu.

      Poista
  3. Aivan ihania kuvia!
    Minulla kesti hetken aikaa hoksata/muistaa, että tämä on Italiassa yleisesti tavattava kasvi, topinambur. Sitä pidetään monipuolisesti terveellisenä, varsinkin diabeetikoille. Yksi tapa syödä sitä on kypsentämättömänä, suolan ja pippurin kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara!
      Onpa mukavaa saada lisää tietoa tästä terveellisestä kasvista.
      Tuota vinkkiäsi on pakko kokeilla, ne taitavat maistua ihan raakanakin herkulliselta.

      Poista
  4. Tänä vuonna sai tehdä pitkään puutarhatöitä, mikä oli hieno juttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin syksy todella yllätti. Ja vihdoinkin ehdin tehdä puutarhatöitä ennen talven pakkasia.

      Poista
  5. Maa-artisokka on herkkua! Etenkin keittoa siitä tulee tehtyä usein, mutta myös uunijuureksien seassa, perunamuusin korvikkeena ja rapeina sipseinä se on ihanaa. Minullakin on sitä ollut puutarhassa nyt muutaman vuoden. Yleensä olen korjannut sadon myöhään syksyllä, mutta nyt jätin sen kevääseen, sillä tarkoitukseni on siirtää maa-artisokat uuteen paikkaan kasvihuoneen läheisyyteen. Hyvää marraskuun viimeistä viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu vinkeistä. Pitääkin muistaa nuo sipsit, kuulostavat herkuilta. Itsekin olen ajatellut siirtää ne kasvihuoneen vierelle auringon suojaksi.

      Poista

Kiitos kommentistasi!