tiistai 30. lokakuuta 2018

Vielä ehtii


Tänä vuonna syyssipuleitteni istuttamisajankohta venyi lokakuun loppuun. Sipulit olin hankkinut jo hyvissä ajoin, heti niiden saavuttua kauppoihin, mutta lämpimänä jatkuva syksy hieman pitkitti niiden maahan laittoa. Kylmät pakkasaamut herättivät minut vihdoinkin tarttumaan puuhaan, ennen kuin olisi ollut oikeasti liian myöhäistä.
 

Sipuleiden alennusmyynneistä hamstrasin vielä muutaman pussukan lisää aiemmin hankittujen sipuleiden lisäksi varmistaakseni, että keväällä ja kesällä olisi taas tarpeeksi ihailtavaa materiaalia. Viime syksynä istutin oikeastaan ensimmäistä kertaa syyssipuleita ja voinkin todeta, että jälleen kerran tuli opittua monta asiaa.
 
 
Tänä syksynä olinkin hieman viisaampana sipulihyllyjen edessä valitsemassa lajikkeita. Tulppaanien kukkaloistosta nauttiminen jäi kovin lyhyeksi riemuksi pitkän välimatkamme vuoksi. Keväällä odotin malttamattomana tulppaanien nuppujen avautumista ja kun seuraavan kerran saavuimme mökille ne olivat ehtineet kukkimaan ja maassa lojui vain kuihtuneet terälehdet muistona tuosta upeasta hetkestä ja minä en ollut sitä edes näkemässä, miten turhauttavaa. Siitä huolimatta ostin muutaman upean tulppaanin sipulin, eli mitä tuli opittua...ei mitään.
 
 
 
Laukat sen sijaan yllättivät minut pitkällä kukinta ajallaan. Istutin eri näköisiä ja kokoisia laukkoja samaan penkkiin ja ensimmäiset aloittivat kukintansa ennen juhannusta ja kukinta jatkui heinä-elokuulle saakka. Erityisesti isokokoiset sipulit kasvattivat todella suuria ja pitkäkestoisia kukintoja. Toisin sanoen laukkoja tuli hankittua tuplasti enemmän.
 
 
Itse asiassa aloitin istutuspuuhat jo kuukausia sitten syyskrookuksilla ja myrkkyliljalla, jotka ovat itselleni vielä ihan uusia tuttavuuksia. Viikonloppuna aloittaessani istutusurakkaani iloitsin todella nähtyäni niiden piippojen kurkistavan mullan alta. Miten jännittävää, tunne on ihan samanlainen kuin keväällä piippo-jahdissa.
 
Viime syksynä maahan sukelsi parisen sataa sipulia, siitä huolimatta en päässyt nauttimaan haaveilemastani suuresta kukkamerestä. Sillä eri lajit ja lajikkeet kukkivat hyvinkin eri aikoihin. Niinpä tänä syksynä muutinkin hieman suunnitelmia istuttamisen suhteen, ripottelun sijaan istutin sipulit hyvin tiiviiksi ryhmiksi. Nähtäväksi jää, kuinka onnistun.
 
Nyt kun sipulit on saatu mullan alle, minun puolestani talvi saa tulla.
 
 
 
 
Mari Marjamäki
 
 
 

14 kommenttia:

 1. Hienot valinnat sinulla sipulien suhteen. Minäkin istutin ensikertaa suuremman määrän sipuleita maahan. Lähinnä laukkoja ja narsisseja. Meillä kun on paljon peuroja jopa pihalla ja myös pupuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila!
   Se varmasti harmittaa, kun puput popsivat keväällä kukat. Mutta onneksi löytyy ihania lajikkeita, joihin ne eivät koske.

   Poista
 2. Hieno valikoima sipulikukkia ja varmasti kaunista kukkaloistoa ensi keväänä!
  Viime vuosi oli tulppaanien kannalta ainakin meillä tosi huono. Toukokuun helteiden ja kuivuuden takia tulppaanit jäivät pieniksi ja kukinta oli todella nopeasti ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Piparminttu!
   Niin muistiinkin,että muutkin valittivat huonoa tulppaanikevättä. Toivotaan että ensi kevät olisi niiden kannalta parempi.

   Poista
 3. Kyllä noilla saa aikaan näyttävän puutarhan keväällä. Mukavaa alkavaa marraskuuta..pian :)

  VastaaPoista
 4. Kauniin harmoninen värimaailma ja kivat lajivalinnat! Minäkin olen istuttanut tänä vuonna useita eri laukkalajikkeita. Niiden kukkapallerot ovat hauskoja katsella myös kukinnan jälkeen. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna!
   Laukat ovat kauniita myös kukinnan jälkeen. Kerään ne yleensä maljakkoon kuivumaan.
   Mukavaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 5. Hieno kollaasi lopussa ja laukkakiva viime kesältä upea! Toivottavasti mökkikäynnit osuvat esi keväänä myös tulppaaniaikaan! Minäkin innostuin vielä muutamia laukkoja istuttamaan lauantaina. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maria! Toivottavasti tulee lempeä talvi ja kevät, jotta tulppaanit pääsevät loistamaan.
   Vielä ehtii hyvin istuttamaan isoja sipuleita.

   Poista
 6. Paljon upeita sipulikukkia kasvamassa, toivotaan, että pääset myös itse nauttimaan kukinnasta. Hieno on viimeinen kuvakollaasikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku!
   Nyt peukut pystyyn, toivottavasti tulee hyvä talvi ja kevät sipuleiden kannalta.

   Poista
 7. Tulpaanit ehtii tosiaan vielä hyvin istuttaa. Minäkin haaveilen vielä alennusmyyntilöydöistä :D
  Viime vuonna tulppaanien kukinta jäi lämmön ja kuivuuden takia normaalia lyhyemmäksi. Toivotaan että ensivuonna ajoitus osuu paremmin kohdalleen ja pääset nauttimaan kukkamerestä. Tulppaaneja kannattaa myös hankkia ja istuttaa tarkoituksella eri aikaan kukkivia, niin kukkia riittää pidemmäksi aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasi tulla oikeasti kiire istuttamien suhteen, mutta jälleen on niin lämmintä, että voisi käydä vielä kerran hamstraus kierroksella kaupoissa 😁
   Yllätyin tosiaan, miten eri aikoihin tulppaanit kukkivat lajikkeesta riippuen.

   Poista

Kiitos kommentistasi!