maanantai 18. joulukuuta 2017

Hetki ennen joulua

 

Viimeinen jouluviikko on vierähtänyt käyntiin. Päivät tuntuvat liitävän lennossa ja joulu lähestyy hurjaa vauhtia, mutta valmiina ollaan. Tänä vuonna tiesin, ettei ole kovinkaan paljoa aikaa joulupuuhiin. Senpä vuoksi otin löysin rantein ja päätin tehdä sen minkä ehdin. Pääasia on kuitenkin lasten riemu jouluaattona ja voi sitä jännityksen määrää, kun joulupukki vihdoin ja viimein saapuu! Kukapa muistaisi vielä vuosienkin jälkeen ettei äiti ehtinyt vaihtaa vuonna 2017 jouluverhoja, leipoa saaristolaisleipää taikka pestä sauna jouluksi.
 


 
 
Tärkeimmät asiat ovat jo kuitenkin hoidettuna. Joululahjat on paketoitu yön hiljaisina hetkinä, joulukuusi kannettu sisään, jouluruoka-ostokset hoidettuna ja pukkikin tietää mistä meidät tänä vuonna löytää.
 


 
Viikonloppuna kävimme vielä valmistelemassa mökkimmekin joulua varten. Myös puutarha oli kuorrutettu ihanaan valkeaan lumeen. Toiveissa olisi tietenkin valkea joulu.
 
 

 
Harmikseni hiiret olivat syöneet lähes kaikki syömäkelpoiset joulukoristeet. Melkein pääsi itku kun itse tekemät enkelit olivat pilkottu pesän pehmikkeiksi, makaronilla täytetty tonttu tyhjennetty makaroneista ja äidiltä saatu olkipukki revitty riekaleiksi. Toisaalta, nyt saankin joulun jälkeisissä alennusmyyneistä hankkia uusia koristeita ensi vuotta ajatellen, jos se nyt hieman lohduttaisi tätä menetystä.
Nyt voinkin hiljalleen rauhoittua joulun odotukseen. Myös puutarhurin blogi hiljenee ja palaa sitten taas ensi vuonna uudestaan, nokka on silloin käännetty tiukasti kohti uutta kasvukautta ja onhan luvassa blogin 2-vuotis syntymäpäivätkin.
 
Toivotankin teille lukijoilleni
Rauhallista Joulua ja Onnekasta Uutta Vuotta 2018!
 
 
 
 
Mari Marjamäki
 
 


sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Kanelin tuoksua

 
 
 
Joulu, mikä ihana tekosyy herkutteluun ja glögin nauttimiseen, vaikka joka päivä. Noh, kohtuus kaikessa, mutta tunnustan että glögiä on tullut juotua jo jonkin verran. Kaupasta ostetut litran purkit eivät kauaa kestä, kun tyttärenikin on osoittanut glögin ystäväksi ja sitä juodaan jopa ihan jääkaappikylmänä. Suuren kulutuksen vuoksi päätin kokeilla glögin valmistamista ihan itse, eikä se sen ihmeellisempää ollutkaan. Mutta kuten aina, nälkä kasvaa syödessä ja innostuin kokeilemaan uutta glögireseptiä, joka löytyi sopivasti päivän lehdestä ja haluan jakaa sen muillekin, sillä tähän reseptiin voi käyttää talviomenat tai hieman nahistuneet syksyn viimeiset omenat.
 
 

Omenaglögi

n. 1 litra valmista juomaa
 
n. 6 kpl talviomenoita tai päärynöitä
6 rkl fariinisokeria
kanelitanko
muutama kardemummankota
muutama tähtianis
neilikoita
 
päälle
2 dl kermaa
2 tl vaniljasokeria
 
Pese hedelmät ja lohko omenat, mutta älä kuori. Lisää omenat, vesi, sokeri ja mausteet kattilaan ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, kunnes omenat hajoavat. Siivilöi pariin kertaan ja kaada laseihin. Lisää juoman päälle kermavaahto ja koristeeksi kanelitanko.
 
 
Glögistä tuli äärettömän hyvää ja maistui myös kylmänä. Ohjeen mukaan laitoin päälle kermavaahtoa, mutta sen voi halutessaan jättää pois. Mutta lapsista se oli koko juoman paras kohta.
 
Ja mitä olisikaan joulu ilman glögikakkua. Löysin aikoinaan kotikokki-sivuilta puolukkaisen rahkakakun ohjeen, jota olen muokannut tilanteen mukaan vain paria  raaka-aineitta vaihtamalla. Nyt laitoin rahkan tilalle piparinmakuista rahkaa ja päälle glögiä ja siitä tuli jälleen äärettömän hyvää.
Puolukkaisen version siitä saa laittamalla rahkan joukkoon puolukkasurvosta n. 2 dl, mansikan makuisen lisäämällä mansikkasurvosta, mustikkaisen lisäämällä mustikoita...siis mielikuvitus on vain rajana. Maustat vain rahkan sellaiseksi kuin haluat.
 

Rahkakakku 

Pohja
 
3 dl keksimurskaa
 50 g voita
1/2 - 1 dl fariinisokeria
 
Täyte
500 g rahkaa
(2 dl puolukkasurvosta)
4 dl kermaa
1 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
5-6 liivatelehteä
 
Kiille
2 dl mehua
3-4 liivatelehteä
 
1. Päällystä irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (halkaisija 24 cm). Sekoita keskenään keksimurska, voi sula ja fariinisokeri. Painele seos vuuan pohjalle.
 
2. Laita liivatelehdet pehmenemään n. 10 minuutiksi. Vaahdota kerma. Sekoita rahkan joukkoon sokeri, vaniljasokeri (ja puolukka- tai joku muu marjasurvos)
 
3. Kumenna vettä 3rkl kiehuvaksi ja liuota siihen vedestä puristetut liivatelehdet, kaada seos rahkan joukkoon, nostele lopuksi kermavaahto rahkaseoksen joukkoon.
 
4. Kaada täyte keksipohjan päälle ja tasoita pinta, peitä kelmulla ja laita jääkaappiin väh. 4 tuntia
 
5. Valmista kiille kuumentamalla n. 2rkl  mehua  ja lisäämällä siihen  pehmenneet liivatelehdet (liota vedessä n. 10 min), lisää joukkoon loput mehusta ja lusikoi kakun päälle, anna hyytyä väh. 1 tunti.
 
 6. Koristele kakku kanelitangoilla tai muilla glögimausteilla, sulatetulla valkosuklaalla, marjoilla, vain mielikuvitus on rajana
Itsenäisyyspäiväksi tein jälkiruokamaljat puolittamalla samaisen reseptin puoliksi, jolloin se riitti kuudelle henkilölle mainiosti. Ensi kerralla kokeilenkin tyrnistä tehtyä rahkakakkua, hapan marja sopii hyvin tähän reseptiin.
Ja eihän herkuttelu tähän toki lopu, nyt tekeillä on piparitaikina ja suunnitteilla olisi jouluiset suklaaherkut...Mieheni jo sanoi sen ääneen, mitä olen jo hetken aikaa mielessäni ajatellut, että koskahan tämä herkuttelu loppuu ja siirrytään kevyempään ruokavalioon. Noh, sen aika on sitten joulun jälkeen, nyt herkutellaan.
 
 
 
 
Itsenäisyyspäivänä siis juhlistimme Suomen 100-vuotisjuhlapäivää juhla-aterialla. Päivä oli upea myös säänkin puolesta, valkoinen lumi peitti maan ja taivas loisti sinisenään. Voiko olla täydellisempää juhlapäivää Suomelle.
Toivottavasti myös jouluna saamme nauttia lumesta ja sen tuomasta tunnelmasta.
 
Herkullista joulunodotusta, ehkäpä ensikerralla jotain muuta jouluista puuhaa!
 
 
 
 
Mari Marjamäki