tiistai 2. elokuuta 2016

Multasäkeistä matto

 
Keväisin kertyy melko suuret määrät tyhjiä multasäkkejä, jotka yleensä päätyvät ennemmin tai myöhemmin roskikseen. Itse käytän niitä puutarhassa lähinnä jätesäkkien tapaan, joihin kerään puutarhajätettä. Kunnes näin askartelulehdessä idean, jossa oli tehty muovipusseista tabletteja pöydälle, siitä inspiroituneena päätin kokeilla ohjetta näin puutarhurin vinkkelistä katsottuna, eli multasäkeistä virkkasin maton.
 
Aluksi avasin multasäkit sivusaumasta ja pesin ne huolellisesti astianpesuaineella ja harjalla. Pesuhomma meni kuitenkin ihan överiksi, sillä lapset innostuivat hieman liikaa vesileikeistä pihalla ja lopuksi sain kantaa jokaisen, koira mukaan lukien sisälle suihkuun peseytymään napaan asti yltävästä kurasta. Älä ota siis lapsia mukaan pesuhommiin, mikäli haluat suoriutua pesusta nopeammin.
 
 
 
Säkkien leikkaus oli ehkä suuritöisin työvaihe ja vei eniten aikaa. Ensimmäiset säkit leikkasin n. 1cm levyisiksi, mutta virkatessa huomasin sen olevan kuitenkin liian leveää, joten parit viimeiset säkit leikkasin  0,5 cm levyisiksi, jolloin virkkauskin sujui helpommin.
 
Ensimmäinen säkki virkattuna
 
Ompelulaatikosta otin suurimman mahdollisen virkkuukoukun, jolla aloitin maton virkkaamisen. Huonosta virkkaustaidosta johtuen tein matosta tasaisen pyöreän, enkä lähtenyt kikkailemaan pylväiden kanssa, valitettavasi en ole perinyt mummuni ilmiömäistä neulontataitoa saatikka äitini  ihailtavaa virkkaustaitoa.

 
Pidän nopeista käsitöistä, joiden tekemiseen kuluu päivä taikka kaksi ( siis sen aikaa, kun inspiraatio kestää). Tälläkin hetkellä kaapista löytyy keskeneräinen virkattu peitto, jonka olen aloittanut ehkäpä kuusi vuotta sitten, inspiraatio loppui lankojen päättelyyn, siis siihen tylsimpään vaiheeseen. Tämän maton tekemiseen menisi ilman häiritseviä tekijöitä ehkäpä päivä taikka kaksi. Nimittäin virkkausvaiheessa oli hieman ongelmia, koira nappasi toistuvasti virkkuukoukun ja juoksi ympäri asuntoa minua karkuun. Vasta namujen avulla sain pureskellun virkkuukoukkuni takaisin. Myös pallonmuotoiseksi kääritty lankavyyhti kiinnosti kovasti pikkumiestä. Hän sai hetkessä potkittua "pallon" sekamelskaksi, jonka selvittämiseen meni jokunen tovi.

 
Siitä viisastuneena jatkoin virkkausprojektia vasta iltaisin pikkumiehen ja koiran nukkuessa. Lopetin virkkauksen neljännen säkin jälkeen, sillä maton reunat alkoivat käpertyä uhkaavasti sisäänpäin korjaus-yrityksistä huolimatta. Ja mielestäni tämä oli juuri sopivan kokoinen matto pienen kasvihuoneeni lattialle.

 
 
Valmis säkkimatto on sekä hauskan näköinen sekä kosteudenkestävä vaihtoehto räsymatolle, jotka homehtuvat helposti kosteassa kasvihuoneessa. Tämän inspiraation seurauksena olenkin silmäillyt kauppojen muovikassi tarjontaa aivan eri silmällä, sieltä löytyy kaikenväristä pussia, joista saisi värikkäämmän version virkattua. Maton tekeminen oli niin mukavaa puuhaa, että suunnitteilla on jo seuraava projekti,  tosin pitää vielä odottaa puutarhavajassa lojuvien multasäkkien tyhjentymistä.
 
 

14 kommenttia:

 1. Oho! Näähän ois just kasvariin tai parvekkeelle sopivia juttuja. Ja kaikki kierrätys on aina enemmän kuin positiivista. Mä ilahduin muovin kierrätyspisteestä, joka vihdoin löysi tiensä meidän kuntaan. Multasäkkejä tulee niin järjettömät määrät vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hullaantunut kierrätykseen ja innostun aina, kun löydän uuden tavan käyttää tavaroita uudelleen.
   Erityisesti muovia kertyy todella paljon, onneksi sitäkin ollaan alettu keräämään uusiokäyttöön.

   Poista
 2. Oivallinen idea. Tuon voisit linkittää Tee se itse puutarhaan -blogiin, josta sen voi löytää helposti myöhemminkin. Minäkin kierrätän multasäkkejä jos jonkinlaisiin tarkoituksiin, mutta silti niitä tuppaa kertymään liikaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between hyvästä linkki-vinkistä, olinkin jo unohtanut tuon blogin. Multasäkit ovat oivallisia muihinkin projekteihin, mutta kyllä niitä vaan aina kertyy yli tarpeiden.

   Poista
 3. Ai mitä nostalgiaa, 70-luvun maitopussimatot tuli ihanasti mieleen, kierrätys kunniaan ja oivallinen tapa käyttää kertyviä multasäkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummuni oli kuulemma myös virkannut maitopusseista mattoja, todellista nostalgiaa!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Sari! Päässäni on vielä pari muutakin virkkausideaa säkeistä.

   Poista
 5. Hieno idea ja toteutus! Hih, ja minullakin on sellainen peiton alku odottamassa inspiraation palautumista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, virkkaustaitoni on hieman ruosteessa, mutta onneksi se ei näy valmiissa matossa. Minäkin odottelen pimeitä syysiltoja, jolloin olisi aikaa ja inspiraatiota jatkaa peiton päättelyä.

   Poista
 6. Vau mikä idea! Onhan tuossa kyllä työtä etukäteen riittämiin, mutta materiaali on "ilmaista" No ei todellakaan ole....multa maksaa maltaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maatuska! Pitää paikkaansa, multa on kallista ja siihen uppoaa vuodessa melkoinen määrä euroja. Innostun aina projekteista, joissa materiaali löytyy roskiksesta ja on lähes "ilmainen".

   Poista

Kiitos kommentistasi!