torstai 28. heinäkuuta 2016

#kesäkukkaLove


Bloggaaja Kukkalan Sanna on antanut meille bloggareille hauskan kesäkukkahaasteen, jossa saamme esitellä pihamme suosikkikesäkukkiamme. Joten tässä tulee omat suosikkini tältä vuodelta, listastahan puuttuu paljon kasveja, joita ei nähdä tänä vuonna pihassani.
Joka vuosi pihani ruukkuistutukset näyttävät erilaisilta ja joukossa on aina jotain uuttakin kokeiltavana. Se oma tyyli kuitenkin on vielä hakusessa, sillä mielestäni on  hauskaa kokeilla joka vuosi jotain uutta.  Tänä vuonna siis kasvatin lähes kaikki kesäkukat itse siemenestä ja pyrin välttämään kauppojen valmistaimia. Poikkeus vahvistaa kuitenkin säännön, sillä ensimmäisessä kuvassa on verbena-amppeli, jonka sain toukokuussa synttärilahjaksi, ilman tätä värikästä amppelia olisi ovenpielus näyttänyt vaatimattomalta melko pitkään, sillä nyt vasta alkavat omat kasvattamani kukat avautumaan.


Tämän ihanan pinkin pelargonian (Fireworks Pink) ostin Helsingin messuilta tuliaisina. Se oli henkihievärissä koko kevään, kunnes ulos päästyään se silminnähden piristyi ja on muodostanut kukkanuppuja, joista yksi on jo avautunut.Kruununvuokko avasi ihanat kukkansa viime viikolla ja ne jaksoivat kukkia yllättävän kauan kesän paahteessa. Ilokseni huomasin mullasta nousevan vielä uusia kukkavanoja.


Ehkä suurin ihastus on ollut nämä rimpsureunaiset orvokit, jotka tosiaan kylvin jo tammikuussa multaan. Näiden kukintaa olenkin joutunut odottamaan todella pitkään.Siemenpussissa oli lähinnä tiilen- ja keltaisensävyjä, joista lemppariksi on tullut tämä kermanvalkoinen kukka.


Takapihan kukkalaatikkoon istutin krasseja, jotka joutuivat matojen syömiksi. Näitä pitää kylvää joka vuosi,sillä ne ovat niin ihania .Takana olevat tuoksuherneiden ja kelloköynnöksen kukkia saan vielä odottaa.


Tästä perunan kukasta oli aivan pakko ottaa kuva, sillä mielestäni se oli niin kaunis, keväällä sain tuttavaltani punaisia siemenperunoita, jotka istutin ämpäriin, varret ovat kasvaneet hurjasti pituutta ja nyt se avasi kauniit kukkansa. Harmi,että kukat ovat melko vaatimattoman kokoisia.


Huovikukkaan olen ihastutunut jo vuosia sitten ja sitä löytyykin joka vuosi amppelista. Tänä vuonna otin riskin ja kasvatin nämä itse siemenestä, silläkin uhalla etten saisi ihastella  niiden loistoa. Mutta kuinkas ollakkaan,  huovikukkaan on ilmestynyt kukkanen!


Mustasilmäsusanna ei ehtinyt aivan avata ensimmäistä kukkaansa tähän listaukseen, voih. Kukkien väri pitäisi olla tumman oranssi, mutta nuppu enteilee mielestäni enemmänkin keltaiseen.


Begonioista keltainen ehti avata ensimmäisenä kukkansa. Keväällä metsästin riippuvaa karjalanneitoa, mutta jouduin tyytymään näihin perinteisiin. Punaiset ovat vielä tiukasti nupussa talon seinustalla.No ei ehtinyt dahliakaan avautumaan kokonaan kuvaus päivänä. Mutta oli aivan pakko laittaa siitäkin kuva upean värinsä vuoksi.VAROITUS! Nyt tulee orvokkeja ja paljon! Nämä ovatkin ainoita kesäkukkia, jotka ostin valmiina paikalliselta puutarhurilta. Ilman näitä kevääni olisi ollut melko harmaa. 


Upeita yksityiskohtia ihan jokaisessa pikkukukassa!


Ja nämä rimpsureunaiset olivat ihana uutuus orvokki-istutuksessani.


Ehkä eniten minua ilahdutti nämä pikkuorvokit, jotka olivat kylväytyneet viime vuonna sepelille, josta siirsin ne keväällä tähän koriin. Ja mikä parasta, ne olivat ihan ilmaisia!


Ja sitten siirrytään mökin kesäkukkaistutuksiin. Mökille en laittanut paljoakaan kesäkukkia orvokkien lisäksi, sillä niiden hoito on melko  epäsäännöllistä ja kuinka paljon sitten harmittamaan kun ne kuihtuvat.  Kuvassa on suikeroalpin keltainen kukka. Näitä siirsin perennamaalta amppeleihin roikkumaan.


Myös vanha rikkinäinen lyhty sai uuden tehtävän. Vuorasin lyhdyn reunat sammaleella ja keskelle laitoin hieman multaa, johon sain istutettua taimet.Saunavinttiä siivotessa löysimme sieltä vanhan ruosteisen käsienpesualtaan. Kiinnitin sen saunan seinään ja istutin sen täyteen pellolta löytämääni maahumalaa.


Siirsin myös tähän rikkinäisen lyhtyyn maahumalaa. Kesän aikana se on venynyt hirmuisesti pituutta maata kohti.Mummun vanha pesupunttu on saanut myös uuden tehtävän. Tänä vuonna istutin siihen avomaankurkkua, kesäkurpitsaa ja samettiruusun. Taimien kasvaessa punttu on  käynyt hieman ahtaaksi. Toiveissa olisi saada edes yksi avomaankurkkua herkuteltavaksi. Suuret eivät ole toiveet, heh!

Tänä vuonna kesäkukkaloisto ei ole ollut ehkä niin mahtava, mitä odotin, johtuu lähinnä omasta päätöksestä kasvattaa kaikki itse ja seison edelleen päätökseni takana.  Se olikin ehkä tavallaan testi, miten pystyn välttämään puutarhamyymälöitä ja onnistunko ollenkaan kasvatuksessa. Pitkän odottelun jälkeen kylvökset alkavat ilahduttavasti kukkimaan ja täytyy myöntää, että olen potenut hieman kateutta naapurirouvan upeita petunia-amppeleita kohtaan. Ensi vuonna vastaanlainen kasvatus onkin jo mahdotonta, sillä työelämä kutsuu ja edessä on varmasti erilainen kesä.

Kannattaa vielä kurkistaa tämän haasteen kehittäjän eli Kukkalan Sannan inspiroivaan blogiin katsomaan Sannan omia ihania kesäkukkaistutuksia nimittäin sieltä löytyy hieman erikoisia kasveja kuten kummituspuu... blogiin pääset tästä

Kiitos vielä mahtavasta haasteesta Sanna! 

13 kommenttia:

 1. Sannan kesäkukkalove haaste on varsin inspiroiva ja ihanaa päästä katsomaan muita ihania kesäkukkia. Oi olin aivan unohtanutkin tuon ihanan kruunuvuokon =) Ihastuttavia kesäkukkia sinulla =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, on hauska nähdä muiden ihania kesäkukka istutuksia. Kruunuvuokkoa tulen istuttamaan varmasti ensi vuonna.

   Poista
 2. Hauska kesäkukkahaaste. Pelargoni on upea ja kruunuvuokot sekä orvokit suloisia. Minusta orvokin ovat loistavia kesäkukkia, vaikka ne mielletään enemmän kevään kukkijoiksi. Hyvällä hoidolla eli ahkeralla nyppimisellä pysyvät pitkään runsaina ja hyvännäköisinä.
  Vaatii ilmeisen vahvaa tahdonvoimaa ja ahkeruutta kasvattaa kaikki kesäkukat siemenestä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sen sortin ihminen, kun jotain päätän, se pitää, vaikka hammasta purren 😊 orvokit ovat ihania läpi kesän, totesin niiden viihtyvän varsin hyvin varjossa, auringossa olleet orvokit kasvoivat honteloiksi ja päätyivät jo kompostiin.

   Poista
 3. Sannan haaste on tosi kiva ja sen tuloksena olen löytänyt uusia ideoita ensi kesäksi. Nostan hattua kaikille, jotka kasvattavat kesäkukkansa itse. Sinulla on ihania kukkia ja huikean kauniita orvokkeja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogissani on sinulle haaste. Käy kurkkaamassa ja nappaamassa, kunhan ehdit: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.fi/2016/07/tunnustus-ja-haaste-pitkasta-aikaa_31.html

   Poista
 4. Kiitos Between, kesäkukkien kasvatus vaatii hurjasti kärsivällisyyttä, tuskinpa teen moista enää koskaan, ainakaan noin radikaalisti. Valmiilla taumulla selviää huomattavasti helpommin. Haasteen myötä on tullut uusia kasvituttavuuksia ja niitä ideoita.

  VastaaPoista
 5. Mielettömän työn olet tehnyt siemenestä kukkivaksi itse kasvattaen, mutta onhan se ihan eri tavalla palkitsevaa! Ja upeita kukkia onkin :) Minulta tuo krassi unohtui tänä kesänä kokonaan, olen sitä monesti kaivannut salaattiin lisukkeeksi, mut ensi kesänä sitten ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, itse kasvattamia kukkia hoitaa erityisen huolella ja siksi niistä ihailee aivan toisella tavalla. Kevään tohinassa unohtuu tosiaan monien ihanien kesäkukkien kylvöt, itse unohdin kylvää unikoita.

   Poista
 6. Paljon olet kasvattanut kukkia itse. Tänä vuonna tuntui ettei mikään muka onnistu, mutta jotain nousi sentään ja nyt kukkivat. Orvokit on aina yhtä ihania ja sinulla on vaikka mitä ihanuuksia siellä. Kruunuvuokkokin on kaunis, mikseihän ole koskaan tullut sitä laitettua? Sopii vain kysellä itseltään.

  VastaaPoista
 7. Tänä vuonna olenkin ihastunut erityisesti orvokkeihin, niiden kukintaa olenkin saanut ihailla jo todella pitkään. Kruununvuokko onnistui epäilyksistäni huolimatta hyvin, ja uusia kukkia nousee mullasta lisää. Suosittelen 😊

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!