perjantai 5. elokuuta 2016

Lihalakko kasvispakko

Vesimelonin alku
 
Olemme mieheni kanssa yhdessä päättäneet kokeilla kuukauden kestävää lihalakkoa. Olemme pitkään jo pohtineet lihan vähentämistä, sillä viikossa lihaa tulee puputettua ruokailun lisäksi aivan liikaa, leikkeleistä ja grillimakkaroista puhumattakaan. Lopullisen päätöksen lihalakkoon tuli kuitenkin mieheltäni, kaikki, jotka tuntevat metsästäjämieheni, hieraisevat varmasti silmiään lukiessaan päätöstämme. Hän on vannoutunut lihansyöjä, joka ennen otti kohteliaisuuttaan hyppysellisen verran  tekemääni salaattia lautaselleen, eikä syönyt leipää ilman kahta siivua leikkelettä,  mutta vuosien saatossa olen opettanut hänet syömään vihanneksia, salaatteja ja marjoja ja ilmeisesti myös pitämään niistä.


Kasvihuonekurkku, ei taida täyttää EU:n direktiivejä
 
Ajoitus tuntuukin juuri täydelliseltä, nimittäin tällä hetkellä kauppojen  heviosastot pullottavat ihania, värikkäitä, kotimaisia kasviksia, joiden hinnat ovat alhaisimmillaan. Myös omassakin puutarhassa alkaa kauan odotettu sadonkorjuu, josta saamme mukavasti pientä extraa omaan ruokapöytään. Pakastinkin ollaan syöty lähes tyhjäksi hirvenlihasta sekä muusta riistasta, joten olisimme muutenkin joutuneet pian turvautumaan kaupan lihoihin.

Nauris

Aluksi olin hieman huolissani, kuinka saisin varmistettua lapsille tarvittavat proteiinit lihan puututtua ruokavaliostamme, joten löysäsimme hieman lihalakkoa broilerin ja kalan suhteen. Olinkin jo kauhuissani, miten osaisinkaan valmistaa ravitsevaa ruokaa pelkistä kasviksista, jotka maistuisivat myös lapsille. Tässä on vielä opettelemista keittiön puolella, jännä nähdä miten tulen pärjäämään.
 
Parsakaalin poikanen
 
Olemme jo ennen päätöstämme totutelleet erilaisempaan ruokaan, nimittäin thairuokaan, jossa ei käytetä punaista lihaa, parina päivänä viikossa keittiöstämme leijailee ihastuttava jasmiiniriisin sekä valkosipulin tuoksu. Aiemmin kesällä ehdotin thaimaalaiselle tuttavalleni, jospa hän kokkaisi perheelleni aitoa thairuokaa ja samalla opettaisi minulle sen valmistamista. Valmistimme neljän ruokalajin illallisen kanasta ja katkaravuista, johon kuuluivat myös herkulliset kevätkääryleet. Tunsin olevani etuoikeutettu saadessani yksityisopetusta kokkailusta, joka erosi jonkin verran omasta puuhailusta. Kokkauksen lisäksi sain harjoittaa ruostunutta englannin kieltäni ja minä puolestani opetin hänelle suomenkieltä.

Sitruunaruohoa

Thairuuan valmistaminen vaatii kuitenkin tiettyjä mausteita, jotta ruoka maistuisi oikealle. Tuttavallani oli kuivattua sitruunaruohoa, jotka oli kerätty hänen vanhempiensa pihalta Thaimaasta, siitä innostuneena kylvin sitruunaruohoa kasvimaalleni ja mullasta pilkistää jo muutama heinän-näköinen korsi.

Kesäkurpista

Mieheni jo hieman empi päätöstämme, mutta tiesi ettei minun päätäni enää käännetä, kun päätös on tehty, se pitää! Kauppaan lähtiessään hän uhkasi ostaa makkaraa ja meetvurstia, mutta kauppakassista löytyikin kalkkunaleikkelettä, lohipullia, kurkkua ja tomaattia, hän siis yrittää oikeasti!

Mustaherukka

Lihan aiheuttamista terveyshaitoista puhutaan nykyisin todella paljon, eikä syyttä. Onneksi nykyään on paljon tutkimustietoa ruokavaliostamme kuinka se vaikuttaa meidän terveyteen. Oikein hirvittääkin ajatella kuinka paljon lapsena ollaan syöty lenkkimakkaroita ja muita eineksiä, silloinhan ei puhuttu nitriiteistä eikä muista syöpää aiheuttavista ruoka-aineista. Puhumattakaan itse lihatuotannosta, joka globaalisesti katsottuna tuhoaa hiljalleen maapalloa. No, eipä mennä sen syvemmälle ruuan eettisyyden sekä terveellisyyden suhteen, kaikkihan sen tietävät, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

Tilli
 
Jännää todellakin seurata, mitä tästä lihattomuudesta seuraa. Olon pitäisi olla kevyempi ja energisempi, sekä painoakin saattaa tippua ( mikä on ihan toivottavaa, sillä kesän mittaan on tullut muutama liikakilo vyötärölle). Vieläkö kun pääsisi tuosta sokerikoukustakin irti, sillä sokeri on ehkäpä ainut ja suurin heikkouteni ruuan suhteen, mutta se vaatii jo hieman enemmän tahtoa ja kurinalaisuutta. Mutta askel kerrallaan, tästä on hyvä jatkaa.


Kesäkurpitsa ´Eight Ball F1`
 
Ehkäpä kaikista mukavinta tässä haasteessa on se, kun voi astella omalle kasvimaalle ja koota sieltä käsiinsä päivän ruuat.
 
Taatusti terveellistä ja puhdasta ruokaa, ilman välikäsiä.
 
 

8 kommenttia:

  1. Kunnioitettava päätös tuo lihalakko ja varmasti tekee hyvää terveydelle ja varsinkin ruoansulatukselle. Mukavasti on satoa tulossa pihaltasi:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ollaan jo niin pitkään pohdittu, joten ajoitus oli mitä täydellisin. Ja onneksi saadaan hieman omaakin satoa maistaa.

      Poista
  2. Rohkea päätös, etenkin ilmeisesti mieheltäsi :) Luin juuri tällä viikolla Hesarin kolumnin aiheesta (http://www.hs.fi/ruoka/a1470189243771?ref=hs-b-kolumnit-6) ja mietin yhtä lailla, että täytyisi panostaa enemmän kasvisruokaan. Tosin meilläkin toinen puolisko taitaa olla hiukan lihariippuvainen.
    Aloitin heti tänään wokkaamalla itselleni lounaaksi porkkanaa, herneitä, lehtikaalia, tomaattia ja munanuudeleita. Kokeilusta tuli jopa ihan maukas! En ole todellakaan taitava kokki ja koen etenkin ruoan maustamisen hankalaksi. Mutta on se vaan hienoa hakea ruokatarpeet omasta puutarhasta.
    Tsemppiä kokeiluun, se sujuu varmasti hyvin! Ja jos löydät hyviä kasvisruokareseptejä, niin postaa ihmeessä niitäkin blogiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta, luin vinkkaamasi kolumnin ja voin yhtyä sen kirjoittajan mietteisiin. Lihaa voisikin syödä harvemmin,niin kuin herkutellen viikonloppuisin. Ja tuo valistus pitäisi alkaa sieltä koulun ruokailusta. Reseptejä olen selaillut ahkerasti joten eiköhän joku postauskin niistä tulee.

      Poista
  3. Hieno juttu!

    Pavut ja linssit ovat myös hyvä tapa saada proteiinia. Meillä syödään usein linssimuhennosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, linssejä en olekaan maistanut. Onneksi papuja kasvaa kasvimaalla ja paljon.

      Poista
  4. Monen kymmenen kasvissyöjävuoden kokemuksella voin kertoa, että hyvin kasviksillakin pärjää:) Suurta viisautta on miettiä proteiinilähteitä, ne ovat tärkeitä. Pavut, linssit ja tofu ovat kuitenkin helppoja ja hyviä lähteitä. Muutenkin pieni ravinto-opin tutkiminen on paikallaan. On myös muistettava tärkeä B12-vitamiini, kasvissyöjän on varminta ottaa se purkista. Onnea projektiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Cheri vinkeistä! Projekti on osoittanut, että pärjään mainiosti ilman lihaa, vaikka ruuan laitto aiheuttaa vielä hieman päänvaivaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!